Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő, Tisztelt Doktor Úr!

Hat hónapos yorkshire terrier kiskutyám pár napja elkezdte húzni a jobb hátsó lábát, mintha fájna neki ráállni. Elvttem orvoshoz, aki megtapogatta a lábát, de semmit nem talált, illetve a helyszínen már rendesen járt a kutya. Annyit mondott, látja a hátsó lábának állásából, hogy vigyázni kell a térdével, mert hajlamos kopásra/kifordulásra. A vizsgálatot követően két napig semmi nem látszódott a kutyán, ma azonban ismét elkezdte fájlalni a lábát. Néha rendesen jár rajta, máskor a jobb hátsó lábát felhúzza és biceg. Most nem szeretném újra orvoshoz vinni, inkább megfigyelem, hogy a probléma a következő napokban is fent áll-e.

Szeretnék érdeklődni, hogy 6 hónapos kora ellenére adható-e neki valamilyen táplálékkiegészítő, ami védi az izületeit?

Válaszát előre is köszönöm!

2015.04.10

Állatorvos

A térdkalácsficam (patellaficam), nagyon gyakori probléma kistestű kutyáknál. Különböző fokozatai léteznek ennek az öröklött problémának. Jellegzetessége, hogy a kutya lépés közben néhány ütemet kihagy az érintett lábával, majd mintha mi sem történt volna továbbmegy. A problémát anatómiai struktúrák rendellenessége okozza (pl.: sekély patellaárok, a lábszárcsont és a combcsont rendellenes görbületei, a combnyak szögellésének rendellenessége), ezek következtében a láb tengelye megváltozik, így a térdkalács az egyenes pályájáról kitér, ficamodik (ilyenkor nem lép rá a kutya a lábára), majd normál helyzetébe kerül. Mindenképpen érdemes táplálékkiegészítőt adni a kölyöknek (pl.: Synoquin EFA small breed). Mindenképpen vigye el a kutyát ortopédiai szakrendelésre (pl.: a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület egyik tagjához), ahol megmondják majd, hogy mi az aktuális teendő. Sajnos sok esetben a probléma műtéti megoldást igényel.

Vissza a kérdésekhez