Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!

Nemrég a kertünkbe fialt egy kóbor macska, akinek a kiscicái azóta itt növögetnek. Etetjük,itatjuk,gondozzuk őket amennyire tőlünk telik. A kicsik közül mindegyik küzdött/küzd feltehetőleg macskanáthával, amit próbálunk itthon kezelni előző tapasztalatok alapján, mivel orvoshoz vinni sajnos nincs módunk őket. Eddig egészen rendben voltak, de 2 napja az egyik kiscica az alomból furán kezdett viselkedni. Az eredetileg bújós, hízelgős kisállat egyik napról a másikra úgy tűnik, mintha megzavarodott volna. Először minden előjel nélkül kiugrott az ölünkből és a földön koppant, mintha nem érzékelte volna a magasságot. Azóta még furcsább lett, többnyire elbújik és retteg,nem hagyja megérteni magát, sokszor fúj ránk. Időnként rángatóznak az arcizmai,sűrűn pislog és néha gondol egyet,körbeszaladja a konyhát teljesen váratlanul, majd tétlenül tovább retteg.Soha nem bántottuk, hímes tojásként kezeltük, mivel eleve ő volt a legkevésbé életrevaló a testvérei közül. Amikor mindenki más már szilárdat evett, ő még megszagolni sem volt hajlandó a kaját. Épp csak nemrég kezdett el enni és magára szedni egy kis husit, de még mindig borzasztóan apró és törékeny.
Vannak pillanatok, amikor olyan mintha visszatérne a régi énje, kicsit hízeleg,bújik. Enni,inni nem hajlandó. Korábban soha nem volt még ilyen tapasztalatunk macskával. A kérdésem igazából az lenne, hogy van e valami ötlete, hogy mi lehet a baja, illetve hogy lehetnek e ezek veszettség tünetei? (Városban lakunk és a saját cicáink nem mutatnak semmilyen hasonló viselkedést) Mire eszembe jutott a veszettség lehetősége, már hármunkat is megkarmolt a családban (nem akarattal, csak menekült a kezünkből mikor be akartuk tenni a kis helyére) és tudom hogy a veszettség nyállal terjed, de gondoltam a macskák mosdanak, szóval a nyálukat ott hagyhatják a mancsukon is a vírussal.
Mi a protokollja egyáltalán annak, ha veszettség gyanúja lép fel? Kihez kell fordulni, kell e fizetni vizsgálatokért, van e nekünk félnivalónk jelen esetben?
Válaszát előre is köszönöm!
Egy aggódó gazdi

2018.06.30

Állatorvos

A leírtak idegrendszeri tünetek, amelyek hátterében sok minden állhat…sajnos vizsgálat nélkül nem lehet kitalálni, hogy mi a baj. Mivel a kölyök kezdetektől fogva visszamaradt a fejlődésben én elsősorban nem veszettségre gondolnék, hanem valami olyasmire, ami már a születésekor megvolt (fejlődési rendellenesség, esetleg vírusfertőzés már méhen belül). Sajnos nehéz mit mondanom, mert csak azt javasolhatom, hogy kérje állatorvos segítségét. Minden olyan esetet komolyan kell venni, amikor oltatlan állat vérző sebet okoz egy emberen, főleg, ha idegrendszeri tüneteket is mutat.

Vissza a kérdésekhez