Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!

Van egy utcáról befogadott ivartalanított kandúr macskám, aki kb. tavasszal lesz 8 éves. Az állatorvos szerint házi és sziámi keverék lehet, hosszabb testű-lábú és súlyosabb is, mint a házi macskák.
Olyan 2 hónapos kora óta van nálam, mindig lakásban lakott. Összesen háromszor költöztem vele, mindig megszokta az új helyét pár nap után. Úgy vettem észre, hogy neki igazából az a lényeg, hogy én ott legyek, akkor hamar megnyugszik.
Januárban családi házba költözünk, és szeretném kiszoktatni a kertbe. Természetesen enni, aludni továbbra is bejárhatna, de például mikor nem vagyunk otthon, akkor azt szeretném ha kint lenne. Van egy mélygarázs/pince is, ahova tudok majd neki berendezni saját kis kuckót.
Ilyen idős macskát hogyan lehet kerthez szoktatni? Tudom, hogy előbb a lakást kell megszoknia, és csak azután engedhetem ki, de milyen időtartamokat tanácsos betartani? Párszor volt lent velem pórázon, de inkább lehasal a fűbe, onnan nézelődik. Autót is csak belülről látott jóformán, mikor vittem állatorvoshoz, vagy költöztünk.
Találkozott már több kutyával is, saját területen belül (lakás) és egyszer kutya/cicapanzióban is volt 9 napig, míg nyaraltunk. A kisebb termetűekkel egész jól kijött, a lakásban védte a területét. A későbbiekben kutyát is szeretnénk, de előbb úgy gondolom a cicámnak kell birtokba vennie a terepet. A családi házba viszont mindenképp nagytestű kutyát szeretnénk. Lényeges-e a kutya fajtája abból a szempontból, hogy hogyan jön ki macskákkal, vagy inkább az számít, hogy kölyök korától kezdve hozzá legyen szoktatva?

Előre is köszönöm szépen a tanácsokat, észrevételeket!

2014.11.10

Állatorvos

Ha januárban költöznek, akkor szerintem várjon a kiszoktatással tavaszig. Addig eltelik annyi idő, hogy a lakást megszokja a cica. Ha utcáról fogadta be a macskát, akkor valószínűleg vannak korábbi tapasztalatai a kinti élettel kapcsolatban. A kiszoktatás nagyon fokozatosan történjen (hetek alatt). Ha a cica tud pórázon sétálni, akkor járják úgy be a kertet az első néhány alkalommal, majd ha ez megtörtént, akkor engedje szabadon a cicát. Néhány hétig csak akkor engedje ki a cicát, ha Ön is a kertben van. Később egy hétvégén már kipróbálhatja, hogy bemegy a házba egy rövid időre. Az első távozást otthonról (úgy, hogy a cica a kertben van) szintén hétvégére időzítse, hogy legyen ideje meggyőződni arról, hogy a cica nem megy Ön után. Nagyon jó megoldás, ha macskabiztos kerítést készít, így kedvence élvezheti a kertet, de nem tud elkóborolni, nem érhetik balesetek. Ha kölyökkutyát visz haza, az egyszerűsíti a helyzetet, mert vele szemben a macska fölényben lesz. Ilyenkor a kiskutyára kell majd nagyon vigyázni, nehogy a cica belekapjon a szemébe. Az a kutya, aki kölyökként találkozott macskával, nem fogja bántani a saját cicát felnőtt korában sem. Vannak kutyafajták, amelyeknek erősebb a vadászösztönük pl.: terrierek, agarak, de kölyökkoruktól velük tartott cicát ők sem fogják bántani.

Vissza a kérdésekhez