Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő ! 4 hónapos bichon bolognese szuka kutyusom van. Mikor kell ivartalanítani ? Még az első tüzelés előtt vagy csak azután ? Ez hány hónapos korban várható ? Válaszát előre is köszönöm !

2014.11.13

Állatorvos

Egyre többen választják az első tüzelés előtti ivartalanítást, mert akkor elenyészően kicsi annak az esélye, hogy a későbbiekben emlődaganata lesz a kutyának. Ha a kölyöknek gyakran visszatérő hüvelygyulladása van (folyás), akkor nem javasolt az első tüzelés előtti műtét, mert ezen a hormonális változások segítenek. A másik jó megoldás, ha az első ivarzás befejezése után 2-4 hónappal történik meg a beavatkozás. Ebben az esetben is nagyon alacsony a későbbi emlődaganatok kialakulásának valószínűsége (kicsit magasabb, mint ha egyáltalán nem tüzelne a kutya). Ennek az az előnye, hogy ebben az esetben egy teljesen kifejlett állatot ivartalanítunk (felnőtt állatra jellemző testalkat stb.). Ez két jó megoldás, mindkettő mellett szólnak érvek és a szakembereket is megosztja ez a kérdés. Az, hogy mikor tüzel először a kutya, az egyéni, általában 7-8 hónapos korban. Vannak olyan egyedek is, amelyek már 5 hónapos korban ivarzanak és vannak olyanok is, amelyek csak 1 éves kor után.

Vissza a kérdésekhez