Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő !
Van egy 1 éves kan (ívartalnított) Dogo Canariom .  Pár napja mikor kergetőzött a másik kutyámmal egyszer csak összeesett. Még 1 perce se voltunk kint már rohantak is…Pár kör után…megállt…mintha nem kapna levegőt, hörgött…majd összeesett. Mikor feküdt mélyet és nagyokat lélegzett és riadalmat láttam a szemében….száját próbáltam szétfeszíteni ,de már akart felkellni. Max 1 percig feküdhetett…felpattant majd akart menni játszani tovább. Gyorsan bevittem őket…majd a klinikára siettem vele. Ott vettek tőle vért…és a szívét röntgenezték. Vérképe nagyon jó….szívére azt mondta a Doktornő ,hogy túl nagy….de ,hogy többet megtudjon állapítani a szívről…ultrahangos vizsgálatra is szükség van. Aznap estére kaptunk időpontot….ahol semmit rendellenességet nem találtak, minden mükődik ahogyan kell…ez a Doktornő azt mondta ,hogy nagyobb a szíve az átlagnál mivel nagy kutyáról van szó (74cm marmagasság, 63kg).
Örültem is meg nem is…hisz még mindig nem értettem mi lehet a baja.
Az utóbbi napokban nem engedtem össze a 2 kutyát (csak a lakásban) , sétálni, udvaron gyakorolni, játszani külön voltam velük. Séta során is futott, kint az udvaron is….de nem azzal az eszeveszett tempóval mint mikor kergetik egymást….minden rendbe volt vele…nem fuldoklott…
Gondoltam megint hagyhatom őket picit játszani…kiértünk a kertbe…megint nagy örömmel kezdtek bele a közös játékba…majd a nagy rohangálás után megint megtörtént…úgyan az a procedúra…fuldoklás, majd elfeküdt…megint kb. Fél percet feküdt…majd felállt…pisilt 1et és akart menni játszani mintha mise történt volna.
Ezt leszámítva minden rendbe vele…tehát viselkedése…étvágya változatlan. Nincs túl terhelve….jól, sokat alszik…mint eddig. Nem tudom most hogyan tovább…ha nem a szíve akkor mi lehet a gond ? Milyen vizsgálatokat kéne még rajta elvégezni ?
Most megint külön járok velük ki…mert egyedül nincs az a nagy rohangászás…de ez így akkor sem állapot ,hogy sosem játszhatnak már kint együtt.
Kétségbe esésembe már itt interneten is mindent végig kutattam…..majd ezt találtam :

“Ájulás kutya esetén

Ájulásról akkor beszélünk, amikor az agy vérellátása valamilyen okból zavart szenved. Ez legtöbbször hirtelen, minden előzmény nélkül alakul ki, és csak rövid ideig tart. Kutyákban az önfeledt játék, szaladgálás során előfordulhat, hogy a párhuzamosan a nyak két oldalán futó két nagy artéria közül az egyik egy pillanatra elnyomódik. Ekkor kevesebb artériás vér (kevesebb oxigén) jut el az agyba, aminek következménye az ájulás. A probléma hamar rendeződik, az állat visszanyeri eszméletét….”

Önnek erről mi a véleménye ? Elképzelhető , hogy a kutyám egészséges és ez állhat az ájulás hátterében?

Előre is köszönöm a a válaszát,
Üdv. Egy aggódó gazdi

2019.03.25

Állatorvos

Szerintem vigye el a kutyát Dr. Péterfia Dalmához, ő nagyon jó szakember a szív ultrahang vizsgálatának területén. Az egyéb erek állapotát is tudja ellenőrizni, ha szükséges, esetleg vérnyomás mérésre is szükség lehet. Vigye magával az összes eddigi vizsgálati eredményt tartalmazó kórlapot.

Vissza a kérdésekhez