Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, ami sajnos már jelentéktelen a kis kutyám számára, azonban az én számomra annál inkább fontos. Arról lenne szó, hogy a közel 15 éves West Highland White Terrier fajtájú kis kutyám december 30-án késő délután/este fura tüneteket mutatott. A normálishoz képest jóval gyorsabban vette a levegőt (nem a száján, hanem az orrán), emellett folyamatosan állt egy helyben és nagyon erőtlen volt. Talán főleg az elején remegett is, bár a későbbiekben nem vagyok benne biztos. Fontos, hogy fel nézett rám mindig amikor kimentem hozzá és a fülei is jól álltak, emellett akart inni, enni és aludni is, bár a gyors légvétele miatt nem tudott. Könnyíteni is kiment a kertbe, ahogy szokott bár lassabban és volt, hogy nekem kellett kézben visszavinnem a helyére. Az ünnepek és a korlátozások miatt se 30-án, se 31-én nem vittem állatorvoshoz és elsején, amikor már vinni akartam, reggel holtan találtam. Az halálozási napján hajnalban még kiballagott pisilni majd vissza is tudott ballagni a helyére. Illetve egy kis vizet is lenyelettem vele. Már halottként talán nedves volt a kis pofija alatt a föld, bár ez nem biztos.

A korábbiakban voltak gondjai a veséjével, a többi szervéről nem tudok semmit. A tünetek előtt sem ugrándozott, hanem sokat aludt, de sétálni is tudott 10-15 perceket. Igaz, hogy az utolsó hetekben/napokban egyre gyorsabban fáradt el.

A kérdésem az lenne – ha ennyiből a tapasztalatai és tudása alapján megtudja állapítani -, hogy vajon mi lehetett a baja? Vajon voltak fájdalmai? (nem sírt konkrétan ekkor, de több hónapja sírdogált, ha ki akart menni a kertbe, ha be vagy csak úgy, de egy állatorvos az öregségére fogta ezt) Vajon megfulladt? Ha igen szenvedett? Esetében lett volna bármi pozitívuma, ha elvittem volna orvoshoz korábban?

Rettentően bánt, hogy nem vettem komolyan és nem vittem el valahogy valahova korábban.

Kérem őszintén válaszoljon és előre is nagyon szépen köszönöm!

Jó egészséget,
Gál Krisztián

2021.01.12

Állatorvos

Azt írom, ami elsőre eszembe jut, és természetesen vizsgálat nélkül egyáltalán nem biztos…Nekem első körben szívbetegség jut eszembe (fáradékonyság, szapora légvétel). Az is lehet, hogy a tüdeje volt beteg (esetleg daganat)…Nem tudom…Egy biztos, hogy a kutya az elérhető életkor felső határán volt. Szerencsésebb lett volna, ha van diagnózis, akkor tudhattuk volna, hogy nyerhetett-e volna a kutya időt, és hogy jobb életminősége lehetett-e volna az utolsó időszakban….

Vissza a kérdésekhez