Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő! Kétéves chivavámnál egyre gyakrabban jelentkeznek erős köhögések, amikor szinte fuldoklik, és nyálat köp ki. Szamárköhögés-szerű, az elmúlt napokban nagyon gyakoriak voltak. A kedve/étvágya jó, sokat játszik, de aggaszt a köhögés. Eddig csak póráz húzó hatására és víziváskor jöttek elő a tünetek. Ha légcsőprobléma, mik lehetnek a következményei és mennyire lehet súlyos?
Másik kérdésem az lenne, hogyan lehet leszoktatni a nyüszítésről, ha éppen játékra vár vagy unatkozik? Sajnos eléggé elkapattam, éjszakánként előfordul, hogy nyüszít, és ilyenkor nincs szívem nem felvenni az ölembe. Miután megnyugszik, elalszik.
Illetve előfordul, hogy hány, körülbelül havonta. Fehér, habos váladékot köp ki. Szokott füvet is enni, ez lehet annak a hatása?
Előre is köszönöm válaszát!

2013.11.05

Állatorvos
Kistestű kutyáknál nagyon gyakran előfordul az, hogy a légcső anatómiája eltér a normálistól. A légcsövet C-alakú porcok alkotják, amelynek szabad végeit szalag köti össze. Ez a C-alakú porc ellapult lehet, a szalag pedig ezáltal hosszabb, így a légcső ürege szűkebb, könnyebben összenyomható. Emiatt van az, hogy a kutya a póráz húzó hatására köhög. Ennek a betegségnek (tracheacollapszus) különböző súlyosságú formái léteznek. Sok kutya a kicsit gyakoribb köhögéstől eltekintve tünetmentes, míg mások súlyosan fulladhatnak (különösen az életkor előrehaladtával, amikor a porcok veszítenek rugalmasságukból). A leírása alapján (váladékot köp) jelenleg valószínűleg garat és légcsőgyulladása van a kutyának, ami orvosi vizsgálattal igazolható lenne. Antibiotikum, köptető és gyulladáscsökkentő, esetleg hörgőtágító gyógyszer sokat segíthet. Ha nem gyógyul a kutya, akkor a légúti váladék mikrobiológiai vizsgálatára és a kórokozó érzékenységének megfelelő kezelésre van szükség. A légcső állapota egy mellkasi röntgen segítségével megítélhető. A légcső veleszületett betegsége általában konzervatívan (gyógyszerekkel: szükség esetén gyulladáscsökkentő és légúti tágítók) kezelendő, súlyos esetben műtéti megoldás is létezik. A nyüszítésről csak azzal lehet leszoktatni, ha figyelmen kívül hagyja, hiszen a kutya azért teszi, hogy felhívja magára a figyelmet. Kistestű kutyáknál gyakori a hányás is. A havi egy alkalom nem aggasztó. Azzal lehet segíteni, hogy reggel is ad a kutyának néhány falatot, hogy ne legyen üres a gyomra. Segíthet ilyenkor a Quamatel mini tabletta is, ami egy savkötő gyógyszer (2x1/2). A fűevést szinte mindig hányás követi. Ha ez néhány alkalommal előfordul, az nem kóros.
Vissza a kérdésekhez