Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
8 hónapja befogadónál lévő Csemete jelöltem 3 hónapja csak lágy székletet produkál. Kapott széntablettát, antibiotikumot, de a helyzet nem javul. Akkor sem, ha csak száraz tápot kap. Sőt, bűzmirigy gyulladása van, amire szintén kapott antibiotikumot, kitisztították, de újra ki kellett nyomni. Folyamatosan rágja, vakarja magát, főleg a fenekénél. Jelentősen megritkult a szőre, foltokban kopasz, pld. a feje tetején.
Az orvosok széttárt karokkal állnak az eset előtt.
Én keresgéltem az interneten, és a bűzmirigy eltávolítását találtam, mint lehetséges megoldást.
A bűzmirigy gyulladása, mielőtt még konkrét tünetet mutatott volna, okozhatja esetleg a folyamatos lágy székletet, esetenként hasmenést?
Esetleg valóban stressz okozná?
Ugye daganatos megbetegedés nem okozhatja cica esetében a folyamatos lágy székletet? (Elnézést, de konkrétan formátlan a széklete.)
Szíves válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
N.
Bővebb információm sajnos nincs.
Még annyi, hogy a Cica 1 éves, ivartalanított kandúr, aki macskanáthával került a menhelyre majd’ 1 éve, sajnos egyik szemét a macskanátha miatt elvesztette. Azóta is folyamatosan szörcsög, tüsszög, könnyezik. Az oltásai csúszásban vannak.

2014.01.14

Állatorvos
Ezekre a kérdésekre csak vizsgálatok adhatnak választ. Szükség van egy bőrkaparék vizsgálatra és egy bélsárvizsgálatra. Ha vannak kórokozók, akkor célzottan kell kezelni azokat. Ha nincsenek kórokozók a háttérben, akkor lehet, hogy érzékeny arra a táplálékra amit kap. Ilyenkor érdemes érzékeny cicáknak való táppal etetni az állatot (pl.: PetBalance Medica táplálékallergia kezelésére). Menhelyeken sajnos sokszor előfordul, hogy a cicák immunrendszert gyengítő vírusokkal fertőzöttek (leukózis, macska-AIDS, fertőző hashártyagyulladás). Ezen vírusok jelenlétét vérvizsgálattal lehet igazolni. A krónikus légúti fertőzések sajnos sok esetben elég makacsnak bizonyulnak cicák esetében. Sokszor az arc és homloküregek is érintettek. A légúti váladék mikrobiológiai vizsgálatával ezt a problémát is lehet célzottan kezelni. Sokszor heteken át szükséges antibiotikumokat alkalmazni.
Vissza a kérdésekhez