Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!

Kislány cicánkat a tegnapi napon kora délután műtötték.
Nagyon aggódunk érte!
Egyrészt, mert azóta sem evett egy falatot sem, és inni is alig ivott.
Másrészt meg, mert nem viseli el a gallért, amit elméletileg még 10 napig kéne viselnie. Neki megy a falnak, próbál kibújni belőle, ideges tőle, „morog”. LEvettük róla, de nagyon félünk, hogy többet ártunk így. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e esetleg valami alternatív megoldás. Vegyünk neki kis ruhát? Hogy kerülhetnénk el a fertőzés és sebszakadás veszélyt gallér nélkül?
Még egy utolsó kérdésem is lenne. Állatorvosunk azt mondta, szóljunk ha a seben elváltozást tapasztalunk. Az a problémánk, hogy nem tudjuk, hogy mi számít annak. Tudna nekünk ebben is segíteni? Csak ha vérzik vagy váladékozik?

Segítségét és válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: BB

2013.11.06

Állatorvos
Ha a cica a műtétet követő néhány napon visszahùzódó és étvágytalan az természetes dolog. Fájdalmai vannak, melyek fájdalomcsillapítóval enyhíthetőek. Ha a cica egyáltalán nem iszik, feltünően bágyadt, akkor feltétlenül vigyék vissza az orvoshoz. A gallért sajnos minden állat utálja, de a többségük beletörődik, megtanul benne enni, inni. Csinálhatják azt, hogy amikor együtt vannak a cicával, akkor leveszik a gallért, amikor elmennek, nem figyelnek rá, illetve éjszaka pedig rajta tartják. Minden macska más, van olyan, aki látványosan nyalogatja a sebet, van olyan, aki elbújik és úgy nyalogatja, van olyan, aki egyáltalán nem bántja. Kipróbálhatják, hogy egy harisnyán vagy egy nagyobb pamutzoknin vágnak négy lyukat a lábaknak és ráhúzzák a cicára. A ruhák hasi része általában nyitott és felesleges is sok pénzért olyasmit venni, amit feltehetően nem fognak többet használni. Szerintem a legjobb az, ha kicsit megkeményítik a szívüket és próbálkoznak a gallérral. Orvoshoz kell fordulni ha a seb váladékozik, vérzik, a körülötte lévő bőr duzzadt, piros. Normális esetben a néhány napos seb száraz, a szélein száraz alvadt vér található, a sebszélek összetapadtak, a varratok nem vágnak be nagyon.
Vissza a kérdésekhez