Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!
Tanácsára lenne szükségem. Tegnap született meg egyszem kölyök a csaknem 2 éves németjuhász anyukától. Komplikációkkal teli születés volt, az anya belázasodott, ezért azonnal orvosi beavatkozásra volt szükség. Nemtermészetes módon világra jött, bár köldöksérvvel, és részleges nyitott szájpadlással, amiket kérésünkre az orvos bevarrt/összevarrt. 3-4 óránként etetjük a picit fecskendőből – éjjel is – 5 ml tápszeres oldatot kap. Utána mindig anyagcsere stimulációként langyos puha vattával a has és nemi szervek környékét ingereljük, teljes sikerrel. A kicsi nagyon erős, cumizó reflexe teljesen megfelelőnek mondható. Az anya, mivel tegnap ivartalanítva is lett, elég kába volt, ma reggel felügyelet mellett összeismertettük őket. Az anya nyalogatta kicsit, de még nem engedi magára. Kérdésem az lenne, hogy egyedül lehet-e őket hagyni kettesben? (a kicsi eddig külön elletőládán volt, infra alatt (kb30 fC)) Fog tudni anyatejhez jutni, ha az anya engedi, a szájpadlása mikorra gyógyul meg? Mivel egyedüli baba, elegendő a szocializációhoz, ha az anyával jól kijön, vagy feltétlen kell mellé egy hasonló korú (jelenleg 24 órás) kölyök? Éjszakai etetést lehet kitolni 5-6 órára? pl éjfélkor kap enni, és legközelebb 5-6 között?
Talán még háttérinformációnak fontos, hogy az anya pároztatás után nem sokkal Coli baktérium ellen kezeltük, antibiotikummal. Sajnos így a születési rendellenesség, és a másik 2 kölyök méhen belüli elhalása 30 nap után ‘várható’ lehetett.
KÉrem szépen, ha bármi egyéb fontos tudnivaló van ezzel kapcsolatban, kérem írja le nekem.
Nagyon köszönöm gyors és szakszerű tanácsát! Üdvözlettel: Adrienn

2013.08.14

Állatorvos
Ha azt szeretnék, hogy a szukának legyen teje és elfogadja a kölyköt, akkor a lehető leghamarabb oda kell adni Neki. Töltsenek hosszabb időt a kutyákkal. Figyeljék meg, hogy a szuka hogyan viselkedik. Ha hagyja szopni a kölyköt és gondozza, nyalogatja, akkor nem valószínű, hogy baj lesz. Ha az anyja mellett van a kicsi, akkor nincsen szükség külső hőforrásra. Ha a kicsi láthatóan nyugodt az anyja mellett, szopik és alszik, akkor van elég tej. Ha a kicsi sokat sír, nyugtalan, akkor adjanak Neki tápszert, de hagyják az anyja mellett. A tej a szopás hatására termelődik. Az is lehet, hogy az első időben kell tápszeres kiegészítés, utána viszont lesz elég anyatej. A szájpadlás sebe viszonylag gyorsan gyógyul, nagyjából egy hét alatt. Ha a szukának lesz elég teje, akkor ha van lehetőségük, akkor megpróbálhatnak egy nagylétszámú alomból befogadni egy-két kölyköt, ez biztosan a javára válik az Önöknél született kiskutyának. Ha erre nincsen lehetőség, akkor azért a szocializáció később is megoldható. Ilyen fiatal kölyköt éjjel is olyan gyakran kell etetni, mint nappal. Ezért is az lenne a legjobb mindenkinek, ha a kicsi az anyjával lehetne.
Vissza a kérdésekhez