Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktorúr/nő!
Az ivartalanított nőstény cicám most hétvégén lesz 18 éves és 5 hónapos. Július elején észrevettük, hogy a mancsával gyakran nyúlkál a jobb állkapcsa felé, mintha zavarná valami. Elvittük az orvosunkhoz, aki azt állapította meg, hogy nagyon előrehaladott fogköve van (sosem volt leszedve neki). Viszont mivel túl öreg, nem vállalja a leszedést, mert az altatás az ő korában túl nagy kockázattal jár.
Kerestünk egy olyan másik orvost, aki vállalta a műtétet, meg is történt a fogkő leszedése minden probléma nélkül. Viszont a mancsával továbbra is nyúlkált, és kb. 1 héttel a műtét után felfedeztünk egy dudort az állkapcsán. A műtét előtt elég széleskörű vizsgálaton esett át (vérvizsgálat, vizeletminta, ultrahang – minden nagyrészt normális volt, kivéve, amit már korábban is tudtunk, hogy nagyon alacsony a fehérvérsejtszáma – ezt is megnézték, és az AIDS és fertőző fehérvérűség kizárásra került), arról is szó volt, hogy az altatás alatt vesznek belőle citológiát, de a doktornő azt mondta, hogy teljesen rendben voltak a nyirokcsomói, ezért nem látta értelmét. Állítólag a műtét során nem tűnt fel neki, hogy lenne daganat a szájában.
Mikor megvizsgálták a daganatot, először egy antibiotikum-kúrát javasoltak, és ha az nem segít, akkor műtétet látták megoldásnak. Sajnos egy hét elteltével sem múlt el a daganat, sőt, addigra olyan nagy lett, hogy az orvos azt mondta, ez már nem műthető, mivel túl mélyre leér. Biopsziát vettek (plusz röntgenezték), ami azt hozta ki, hogy gyulladásról van szó („Félheveny myositis, izomdegeneráció jelei”). Az orvos szerint viszont az is előfordulhat, hogy van rosszindulatú daganata, csak a körülötte kialakult gyulladás miatt abból nem tudtak mintát venni.
Közben egyre kevésbé tudott enni a cica (Royal Canin Sensitivity Control csirkés tasakos tápot kap), még úgy sem, ha a húsfalatkákat összenyomkodtuk neki. Végül aug. 16-án kapott szteroid injekciót, plusz azóta folyamatosan kap antibiotikumot (és hozzá probiotikumot, ezeket calo-pet pasztával adjuk be neki). Eddig ez nagyon segített, megjött az étvágya, evett sokat. Mostanra viszont megint egyre kevésbé bírja a húsfalatkákat elfogyasztani. Bár étvágya lenne, és a szaftot valamennyire lenyalogatja (inni sajnos magától nem iszik). Sajnos a daganat sem látszik csökkenni.
A kérdésem az lenne, hogy létezik-e valamilyen paszta állagú, teljes értékű cicatáp, amit ehetne? Nagyon szereti pl. az emberi fogyasztásra készült lazackrémet, de az ugye túl fűszeres neki. Az orvos azt mondja, hogy nem jó túl gyakran adni a szteroid injekciót, a komoly mellékhatások miatt, úgyhogy nem javasolja, hogy 3 hét eltelte előtt újra beadjuk neki. Ezért gondoltam arra a megoldásra, hogy hátha létezik olyan, minél kevésbé szilárd táp, amit esetleg tudnánk adni neki.
Nagyon megköszönném, ha tudna valamilyen tanácsot adni!
Üdvözlettel:
Szekeres Zsuzsa

2013.08.30

Állatorvos
Leveléből az derül ki, hogy olyan állatorvos kezeli a cicát, aki tényleg mindent megtesz amit lehet. Én ilyen esetben a Hill's a/d konzervet szoktam javasolni, ami egy koncentrált, májkrémhez hasonló állagú konzerv. Ez egy állatorvosi gyógytáp, ezért receptköteles. Kérdezze meg a kezelő orvosát, hogy a cica ismeretében Ő javasolná- e ezt a tápot.
Vissza a kérdésekhez