Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt dr. úr!
10 hónapos 30kg-os ivartalanított Labrador kislány kutyám helyes táplálásához szeretném a tanácsát kérni!
Jelenleg naponta kb. 600g ételt kap úgy, hogy egyik felét reggel a másikat este kapja meg. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi idős korától lehet egy nap egyszer etetni a kutyát, illetve ez szükséges-e? Vagy akár egész életében etethetem ezzel a módszerrel? A napokban lett ivartalanítva és nem tudom azt sem, hogy mennyivel csökkentsem a napi adagját azért, hogy ne hízzon el túlságosan, mert tudom, hogy ezek a fajta kutyák amúgy is hajlamosak a hízásra.
Aztán a csontlisztről is szeretném kikérni a véleményét, mert egy ismerősömtől kaptam, hogy heti egy alkalommal egy kávés kanálnyit adjak a kutyámnak és az segít erősíteni a csontjait. De előtte szerettem volna kikérni egy szakértő véleményét is!
Előre is köszönöm a türelmét és a válaszát!

2011.02.26

Állatorvos
Erre a kérdésre azért nehéz így válaszolni, mert a szükséges étel mennyisége jelentősen függ annak beltartalmától. Véleményem szerint megfelelően teszi, hogy két alkalommal és egyenlő adagokkal eteti a kutyát. Mindenképpen javasolható, hogy legalább a növekedés időszakában etesse prémium minőségű táppal az állatot. A prémium tápokon pontosan megtalálható a kutya testtömegének és korának megfelelő ajánlott napi adag. Azt javaslom, hogy ezt tartsa be. A növekedés időszakában különösen fontos, hogy a kutya ne legyen túlsúlyos. Nagytestű kutyák kb. 1,5 éves korukra fejlődnek ki teljesen. Természetesen itt nem a magasságbeli növekedésről van szó, hanem a végleges testarányokról, felnőttkori izommennyiségről. Eddig az életkorig különös odafigyelést igényelnek. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy éves kor felett már elegendő a napi egyszeri táplálás. Vannak, akik adnak reggelit és vacsorát is, általában úgy, hogy kisebb mennyiségű reggelit és bőségesebb vacsorát fogyaszt az állat. A lényeg mindig az, hogy az étkezések számával ne növeljük a mennyiséget is. A labradorok valóban hajlamosak a hízásra, de egy egészséges kutya csak akkor hízik el, ha a gazdája túleteti. A gondos gazda azonnal látja, ha a kutyája hízik, akkor ha ezt tapasztalja le kell csökkenteni az állat adagját (először kb. a háromnegyedére), és többet mozgatni. Ha az ivartalanítás után is aktív életet él a kutyája, akkor remélhetőleg nem fog problémát okozni az elhízás. A kövér kutyát sokkal nehezebb lefogyasztani, mint az elhízást megelőzni. Amennyiben prémium tápot eszik a kutya, akkor én nem javasolnék mellé ásványi anyag kiegészítést, mert ezek a tápok a szükséges mennyiségben és arányban tartalmazzák azokat. Megfontolandó viszont porcvédők alkalmazása (zöldkagyló kivonat), amelyeket 1-2 hónapon át napi rendszerességgel célszerű adni.
Vissza a kérdésekhez