Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Dr.Úr/Hölgy!

4 hónapos brit nőstény cicám van. A macsek nagyon szép, szabályos mintázatú, remek testfelépítésű, így az állatorvosunk is folyamatosan azt tanácsolja, hogy nehogy ivartalanítsam. Több aggályom van ezzel kapcsolatban, amit nem tudom, hogy a tenyésztő táplált-e belém üzleti célú megfontolásból, vagy tényleg valós okok állnak a háttérben. Gondolok itt a daganatos megbetegedésekre, gennyes méhgyulladásra stb. Az orvos elmondása alapján ezek alaptalan félelmek és a megelőzésük egyáltalán nem köthető az ivartalanításhoz, a praxisában pl. 20 év alatt gennyes méhgyulladással csak egyszer találkozott.
Segítsen kérem, Ön mit tanácsol? Szívem szerint én sem szeretném ivartalaníttatni, hiszen megváltozna a személyisége, ellustulna és ki tudja, lehet hogy szeretnék a későbbiekben utódokat. Viszont a macskám egészségét sem szeretném kockáztatni…

2011.02.15

Állatorvos
Az ivartalanítás kérdése sokszor megosztja az embereket. Nem lehet kimondani azt, hogy egy nem ivartalanított állat biztosan beteg lesz. A gennyes méhgyulladás valóban jóval ritkábban fordul elő macskáknál és tünetszegényebb is, mint kutyáknál. Egyes praxisokban évente több alkalommal is diagnosztizálásra kerül ez a betegség, de természetesen gyakorisága nagyon változó lehet. Az emlődaganatok mindig gyakrabban fordulnak elő nem ivartalanított állatoknál, mivel azok ösztrogén hatására növekednek. Ez az oka annak, hogy emlődaganatok észlelésekor a daganat eltávolításával egy időben az ivartalanítás is indokolt. Macskák emlődaganataira jellemző, hogy általában idősebb korban jelentkeznek, többnyire rosszindulatúak, fekélyesedésre hajlamosak és operáció után általában kiújulnak. Gondolni kell arra is, hogy a macskák általában 6-9 hónapos koruk körül ivaréretté válnak, és ha nem történik megtermékenyülés, akkor tavasztól őszig 2-3 hetes időközönként ivarzanak. A nőstény macskák ivarzási idő alatt sokat és panaszosan nyávognak, nyugtalanok, hemperegnek. Sok gazdi, aki még nem látott ivarzó nősténymacskát azzal fordul orvoshoz, hogy az állatnak fájdalma lehet, mert egész nap panaszosan nyávog. Természetesen a döntését az is nyilván befolyásolja, hogy akar-e majd kiscicákat.
Vissza a kérdésekhez