Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tökéletes otthon melegimádó hidegvérűeknek

2020. április 25.

Tökéletes otthon melegimádó hidegvérűeknek

Bármilyen kisállatot is szeretnénk, legyen az egy rágcsáló vagy egy hüllő, a legfontosabb, hogy biztosítsuk a megfelelő élőhelyet és táplálékot. Mivel a hidegvérűek, ellentétben a kisemlősökkel, nem képesek szabályozni testük hőmérsékletét, így az ő esetükben szigorúbb feltételeknek kell megfelelnünk.

Fontos, hogy még a kiszemelt hüllő érkezése előtt rendezzük be a terráriumot, hogy már az első percben megfelelő és biztonságos legyen számára környezete. Hogy pontosan hova és milyen terráriumot szükséges berendeznünk, az nagyban függ az állat fajtájától. Figyelembe kell vennünk a kifejlett korához tartozó méretét, víz-, fény- és hőmérséklet igényét is.

A terrárium méretének kiválasztásakor nagyon fontos, hogy ne a fiatal hüllő nagyságát vegyük alapul. Olvassunk utána, hogy milyen nagyra nőhet meg egy kifejlett példány. Azt is el kell döntenünk, hogy egyetlen hidegvérűt szeretnénk-e tartani, vagy tervezünk mellé társat, esetleg társakat. Tudnunk kell, hogy egyes példányok inkább magányosan szeretnek élni. Ha több hüllőre vágyunk, akkor figyeljünk arra, hogy csak egyetlen hím legyen a csapatban, mert ha többet zárunk össze, akkor agresszívvá válhatnak. Ha esetleg sikeres pároztatás történik, és sok apró kis hüllővel gazdagodunk, ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl zsúfolt a terrárium, mert az szintén feszültséget generál, esetleg verseny alakulhat ki az élelemért, és sérüléseket okozhatnak egymásnak az állatok.

Sok hüllő ideges és bizonytalan fogságban. Ezen segíthetünk azzal, hogy biztosítjuk a házi kedvencnek a megfelelő búvóhelyet, ahova visszahúzódhat. Azoknak a fajoknak, akik a szabadban alapvetően fán élnek, helyezzük be a terráriumba fát vagy egyéb megfelelő mászóanyagot vízszintesen és függőlegesen egyaránt. Azoknak a hüllőknek, akik elsősorban a talajon tartózkodnak, tegyünk be kisebb dobozokat, fakérget, szikladarabokat vagy más tárgyakat, amikbe, vagy amik alá be tudnak bújni.

Alul olyan burkolatra, illetve alomra lesz szükség, amely jó minőségű, nem karcol, és nem tartalmaz semmilyen méreganyagot. Mindenképp olyat válasszunk, ami higiénikusnak és könnyen takaríthatónak bizonyul. Ez nagyon fontos, mert ha a paraziták, a baktériumok vagy más organizmusok elkezdenek szaporodni a terrárium aljában, akkor hamar megbetegedhet kedvencünk.

Egy nagyobb kígyó számára például az újság, a homok, a tőzeg moha, a virágföld, a faforgács, a kukoricacsutka alom, a kavics, a pellet és a műfű mind-mind tökéletes lehet. Viszont a kisebb (45 cm alatti) kígyóknál mellőznünk kell az apró szemű almot, mert etetéskor lenyelhetik őket. Egyes fajok esetén ne feledkezzünk meg a vizes területről, medencéről sem.

A hidegvérű állatok tartásánál kiemelkedő szempont a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A trópusi fajok leginkább a 27-38°C-ot kedvelik, de a mérsékelt égövi fajoknál elég lehet a 20-30 °C is. Mindig legyen a terráriumban hőmérő és páramérő, hogy folyamatosan nyomon tudjuk követni a bent kialakult hő- és páratartalmat. Ahhoz, hogy milyen izzót vagy infravörös eszközt vásároljunk, mindenképp kérjük az üzletben lévő eladók segítségét. A hőtermelő lámpákat nagyon körültekintően kell alkalmaznunk, nehogy túlmelegedés következzen be. A megfelelő UV-tartomány elengedhetetlen annak érdekében, hogy kedvencünk bőre egészséges maradjon.

Amennyiben kedvencünk szeret úszkálni, esetleg a vízben elfogyasztani ennivalóját, akkor nagyon fontos, hogy a terráriumban lévő víz is folyamatosan szűrve és tisztítva legyen, hogy abban se telepedhessenek meg mikroorganizmusok.

Ne felejtsük el tehát rendszeresen takarítani a terráriumot. Amíg a szárazföldi élőlények helyét elegendő lehet teljeskörűen 3 havonta kitisztítani, addig egy vízi teknős esetén 2 hetente is szükség lehet teljes vízcserére és fertőtlenítésre. Ez persze függ a terrárium nagyságától és az állatok számától is, a lényeg, hogy egy egészséges és tiszta környezetet tartsunk fent hüllőinknek. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy részlegesen is szükséges lehet kitisztítani a terrárium egy-egy pontját.

 

Forrás: merckvetmanual.com / hartz.com