Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tollas barátaink gyakori betegségei

2018. augusztus 06.

Tollas barátaink gyakori betegségei

Ha papagájunk van, folyamatosan résen kell lennünk, és figyelnünk kell, nem mutatkozik-e valami jele annak, hogy kedvencünk valamilyen betegségben szenved. Egyes tünetek alig észrevehetők, mégis azonnali ápolás szükségességére hívhatják fel a figyelmet. Mivel a betegség különösen nehéz időszakot jelent háziállatunk számára, ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk, és idejében felismerjük az egyes jeleket.

Minél korábban észleljük a problémát, annál hamarabb kezdődhet el a kezelés, és annál gyorsabb lehet a gyógyulás. Ezért érdemes már a legkisebb gyanú esetén is madarakra specializálódott állatorvoshoz fordulnunk. Egyes betegségek különösen gyakran előfordulhatnak, ezekre ajánlott előre felkészülnünk. A helytelen táplálás, és egyes betegségek az immunrendszer gyengülését okozhatják, melynek következtében fogékonyabb lesz a madár a bakteriális, gombás és vírusos fertőzésekre is. Ezért nagyon fontos, hogy kedvencünket a faj igényeinek pontos ismerete alapján megfelelően tartsuk. A tiszta környezet, a tágas élettér, elegendő mozgás, fajtársak jelenléte és a jó minőségű táplálék mind fontos feltételei annak, hogy kedvencünk testileg és lelkileg is egészséges maradjon.

Tojás-visszamaradás

Ha hím papagájunk van, akkor szerencsére erre nem kell számítanunk, de ha tojó madarat választottunk, akkor bizony megtörténhet a baj. Amennyiben nem vesszük idejében észre, hogy csőrös barátunk nem tudja kinyomni magából tojását, rövid időn belül el is pusztulhat, ha nem kap szakszerű segítséget. Ezért nagyon fontos az, hogy ha tojó papagájunk van, tanuljuk meg a jeleket, hogy szükség esetén minél hamarabb felismerjük őket, és segítséget tudjunk nyújtani. A madár ilyenkor nyugtalan, tollát borzolja, erőlködik, majd bágyadt és nagyon erőtlen lesz, a kloaka tájék jelentősen duzzadt lehet.

Parazitás fertőzések

A parazitás fertőzések szinte minden élőlénynél, így papagájoknál is előfordulhatnak. Külső (atkák, tetvek) és belső paraziták (különböző féregfajok) is léteznek. Nagyon fontos, hogy idejében észrevegyük jelenlétüket, mert zárt környezetben idővel a fertőzés súlyossá válhat. Egyes súlyos parazitás fertőzések a papagáj pusztulását is okozhatják, ezért a mielőbbi kezelés létfontosságú. A külső paraziták sok esetben szabad szemmel is láthatóak, a belső paraziták jelenléte bélsárvizsgálattal igazolható.

Cukorbetegség

A betegségre hajlamosíthat az elhízás, a túl sok, magas cukor tartalmú eleség fogyasztása, de kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak. A betegség tünetei a következők lehetnek: sok vízivás, nagy mennyiségű vizelet ürítése, súlyvesztés, bágyadtság, gyengeség, gombás fertőzések testszerte. A betegséget vér és vizeletvizsgálat segítségével lehet diagnosztizálni. Amint a betegség megjelenik, szükség lesz a vércukorszint mesterséges szabályozására, tehát inzulinos vagy tablettás kezelésre. A megfelelő diéta és elegendő testmozgás biztosítására is elengedhetetlen ahhoz, hogy a betegséget a lehető legtovább kordában tudjuk tartani.

Gombás fertőzések

Többféle gombás fertőzés is előfordulhat kedvenceinknél. Ezek a fertőzések gyakran más betegségekkel együtt jelennek meg. Kialakulásuknak kedveznek a rossz higiéniás állapotok, a meleg, párás környezet, az immunrendszer gyengülése és a parazitás fertőzések is. Egyes gombás fertőzések légúti tüneteket okoznak, mások a csőr üregében, garatban, nyelőcsőben és az emésztőcsőben szaporodnak el, és vannak olyanok is, amelyek a bőr, elsősorban a fej és csőr környékének elváltozását idézik elő.

Ornitózis (Pszittakózis)

A pszittakózis leggyakrabban légúti megbetegedést okoz, ami a szemek és az orr váladékozásával jár, de kialakulhat hasmenés is. A beteg madár bágyadt, étvágytalan, levert és veszíthet a súlyából. Előfordul, hogy a fertőzés a madaraknál tünetmentes, de a kórokozót ilyenkor is ürítik, amely kloaka tampon vizsgálattal kimutatható. A betegség papagájról és más madárfajokról emberre is terjed. Embereknél a fertőzés általában influenzaszerű tüneteket okoz, de akár tüdőgyulladás is kialakulhat.

Tolltépkedés

Ha a madár fején ép a tollazat, de azokon a helyeken, ahol hozzáfér a testéhez kopasz területek vannak, akkor tolltépéssel állunk szemben. A jelenség oka többnyire viselkedészavar, általában az unatkozó intelligens madarak tesznek ilyesmit. Mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön nincsen-e betegség vagy helytelen táplálás a háttérben. Kezelése nem mindig egyszerű, de elegendő lehet az is, ha rájövünk, hogy mi az, ami különösen zavarja madarunkat, és akkor nem lesz más dolgunk, mint megszüntetni a kellemetlen tényezőt. Nagyon fontos a környezet gazdagítása, az, hogy sokat foglalkozzunk madarunkkal és sokat segíthet egy társ is, ha eddig egyedül tartottuk kedvencünket.

 

Forrás: cuteparrots.com