Tömegközlekedési kisokos kutyagazdiknak

2021. június 30.

Tömegközlekedési kisokos kutyagazdiknak

Ha nincs autónk, akkor is érdemes távolabbi helyeket felfedeznünk négylábúnkkal, tömegközlekedéssel sokfelé eljuthatunk. Látogassunk meg új parkokat, kutyabarát strandokat, és gyűjtsünk felejthetetlen nyári élményeket kedvencünkkel. Persze nem minden eb utazik szívesen buszon, vonaton vagy villamoson, de egy próbát mindenképp megér. Mindenképp készüljünk fel, mielőtt belevágnánk.

Ahogy az emberek között is van olyan, aki szívesen választja a tömegközlekedést, és olyan is, aki nem, ugyanúgy jellemző ez a kutyákra is. Egyes kutyusok számára stresszes és ijesztő lehet az utazás. Figyeljünk bundás barátunk igényeire és jólétére. Van, amikor egyáltalán nem ajánlott a tömegközlekedés, például műtét után és kánikulában.

A szállítás módja

Mielőtt felszállnánk szőrös pajtásunkkal valamilyen tömegközlekedési eszközre, olvassuk el a szabályzatot, ami tartalmazza, hogy milyen feltételekkel szállíthatunk rajta háziállatot. Nem minden járműre szabad kutyát felvinni, ha pedig lehet, akkor is be kell tartanunk különböző szabályokat. 

A vonatokon például általában utasonként két eb szállítható, a taxisoknál előre érdemes rákérdezni, hogy vihetjük-e négylábúnkat és annak mik a feltételei, ha pedig metróval mennénk, fel kell tudnunk emelni kedvencünket, és csak úgy használhatjuk a mozgólépcsőt. Hogy kell-e jegyet váltanunk a kutya számára, az is cégenként eltérő lehet, illetve függhet az állat méretétől és szállítási módjától (szállítóbox, táska, póráz) is.

Érdemes arra is ügyelnünk, hogy olyan napszakot válasszunk az utazásra, amikor nincs túlságosan meleg, és a forgalom is kicsi. A zsúfolt jármű akár ijesztő is lehet az eb számára.

Bármerre is járunk, ne felejtsük el, hogy nem minden ember szereti annyira a kutyákat, mint mi. Előzetes egyeztetés nélkül senkihez se engedjük oda kutyusunkat, és törekedjünk arra, hogy biztosan ne zavarjon meg másokat.

Amiket ajánlott magunkkal vinni

Víz: A nyári hónapokban különösen fontos, hogy mindig legyen nálunk friss, hideg ivóvíz, illetve valami, amiből inni tud kedvencünk, és rendszeresen itassuk is meg. 

Zacskó: Remélhetőleg nem a buszon vagy a vonaton fogja elvégezni kutyusunk a dolgát, de a nap folyamán bárhol szükségünk lehet kutyapiszok-szedő zacskóra.

Csemege: A pozitív megerősítés a tömegközlekedés során is nagyon fontos, azzal tudjuk jelezni kutyusunknak, hogy az elvárt viselkedésnek megfelelően, ügyesen viselkedik. Ezért egy csomag jutalomfalat is jó, ha helyet kap a táskánkban. 

Eledel: Ha egész napos utazást tervezünk, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy előfordulhat, hogy a vacsora idején még nem leszünk otthon, ezért azt az adag ennivalót is érdemes lehet magunkkal vinni.

Amit a kutyának tudnia kell

Csak úgy lehet biztonságos és problémamentes a közlekedés, ha kutyusunk jól nevelt, és ismer néhány alapvető parancsszót. Az „ül”, a „fekszik”, a „lábhoz” és a „gyere” kulcsfontosságú. Ha ezeket akkor is teljesíti kedvencünk, amikor zavaró tényezők is jelen vannak körülette, akkor valószínűleg az utazás során is minden rendben lesz.