Törpenyúl a lakásban – 5 tipp, amivel segíthetjük a beilleszkedést

2021. január 07.

Törpenyúl a lakásban – 5 tipp, amivel segíthetjük a beilleszkedést

A nyuszik nagyon kis érzékeny állatok, ezért egy új környezetbe kerülés számukra különösen ijesztő lehet. Emiatt kezdetben nehézségek merülhetnek fel. A nyulak zsákmányállatok, ezért ösztönösen menekülnek minden elől, amit veszélyesnek találnak. Tehát ha törpenyulat szeretnénk tartani, akkor sok türelemre és egy kicsit speciálisabb gondoskodásra lesz szükség. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a nyuszik nem valóak kisgyerekek mellé, és a legtöbb esetben más háziállatokkal sem egyszerű az összeszoktatás.

Természetes, ha mindezek ellenére azt szeretnénk, ha tapsifülesünk minél hamarabb jól érezné magát otthonunkban. Ezért felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mit tudunk tenni azért, hogy nyuszink könnyebben beilleszkedjen. Leginkább türelem és idő kell hozzá. Hagyjuk, hogy kedvencünk felfedezze az új környezetét. Amíg a nyúl meg nem győződik arról, hogy biztonságban van a lakásban, addig nem lesz teljesen nyugodt. Érdemes néhány tippet megfogadnunk.

  1. Keressünk megfelelő és állandó helyet a ketrecnek

Egy olyan sarkot válasszunk a nyúlketrecnek, ahol nem túl gyakori a mozgás, és viszonylag csendes a szoba. Még, ha szabadon is szeretnénk tartani nyuszinkat otthonunkban, akkor is szüksége lesz egy ketrecre, amelybe betehetjük arra az időre, amíg nem tudjuk szemmel tartani őt. Sokat segít, ha olyan dolgokat teszünk a nyuszilakba, amelyeket már korábbról is ismert.

  1. Ügyeljünk a nyugodt légkörre az első napokban

A törpenyúl személyiségétől is függ, hogy mennyi idő után lesz felszabadult, elegendő lehet néhány óra, de akár több napig is tarthat. Amikor a nyuszi már megfelelően étkezik és érdeklődést mutat a környezete iránt, kinyithatjuk a ketrecajtót, de hagyjuk, hogy akkor jöjjön ki a tapsifüles, amikor ő szeretne. Kezdetben tartsuk kikapcsolva a TV-t és a rádiót, és próbáljuk meg mellőzni a hirtelen zajokat. Beszélhetünk normál hangerővel, viszont semmiképp se kiabáljunk. Ha van más háziállatunk is, akkor győződjünk meg arról, hogy nem tudja megközelíteni nyuszink szobáját. Lehetőség szerint a kutyaugatástól is kíméljük meg szőrgombócunkat, mert az is ijesztő lehet neki.

  1. Tartsunk távolságot, ha kell

Ha olyan háziállattal költöztünk új helyre, amelynek már régebb óta a gazdája vagyunk, akkor megnyugtatóan hathat számára jelenlétünk az új lakásban. De egy új nyuszi még félhet tőlünk és eleinte potenciális ragadozónak is tekinthet minket. Ezért jó lehet, ha egy darabig magára hagyjuk a nyuszit, és a megszokott módon teszünk-veszünk, amíg a kisemlős nem kezd el érdeklődést mutatni felénk. Közben persze tartsuk rajta a szemünket, hogy biztosan ne érje semmilyen baleset a lakásban.

  1. Legyünk óvatosak, mikor bemutatjuk egymásnak kedvenceinket

Még azoknál a kutyáknál is fokozott figyelemmel kell lennünk, amelyek egyébként cicákkal jól kijönnek, hiszen a nyulak zsákmányállatok. Először mindenképp válassza el őket egymástól a ketrec, és később is elengedhetetlen, hogy szemmel tartsuk őket, akár macska, akár eb a másik fél.

  1. Legyünk türelemmel, akkor is, ha hetekig tart ez az időszak

Ne csüggedjünk akkor sem, ha nyuszinknak több napra, esetleg hetekre van szüksége ahhoz, hogy elkezdje jól érezni magát nálunk. Adjunk neki teret, időt, nyugodt légkört, és előbb-utóbb győz a kíváncsisága, és fel fog oldódni.