Törpepapagájok nevelése

2020. június 18.

Törpepapagájok nevelése

A törpepapagájok afrikai származású, kíváncsi, energikus, elbűvölő madarak. Ha szocializálni szeretnénk őket, akkor ténylegesen el kell köteleződnünk mellettük, és napi szinten foglalkoznunk kell tollasainkkal. Ahhoz, hogy egy törpepapagáj boldog legyen, nem elég a gazdi állandó figyelme, hanem egy társra is szüksége lesz. Tehát, ha törpepapagájt szeretnénk tartani, akkor mindenképp egy párt ajánlott vásárolnunk.

Gyors tények:

  • Meddig fog élni törpepapagájunk? 10-12 évig
  • Milyen nagyra fog megnőni? 13-17 cm
  • Mekkora kalitkát kell vennünk? Kb. 180x90x165 cm
  • Mivel kell etetnünk papagájunkat? Leginkább magokkal

A törpepapagájok területőrzők, ezért már meglévő szárnyasaink mellé problémás lehet betenni egy új papagájt. Akár sérülésekkel járó harcok is kialakulhatnak közöttük, ezért javasolt már eleve párban/párokban gondolkodni.

Törpepapagájokat csak saját fajtársaikkal szabad együtt tartani. Egy legalább 180x90x165 cm kalitka az ideális választás. Ügyeljünk arra, hogy könnyedén tisztítható legyen, és ne tartsa magában a nedvességet, mert az kedvez betegségeknek.

Madaraink boldogságához hozzájárulhatunk azzal, ha növényeket is telepítünk a madárházba. Erre a célra egyes ausztrál, nem mérgező növények a legideálisabbak. Az unaloműzés érdekében különböző hosszúságú, alakú és vastagságú faágakat is tennünk kell a kalitkába. Ezek a szórakoztatáson felül a csőr és a karmok koptatásához is hasznosnak bizonyulnak. Csak olyan növényeket és ágakat tegyünk be a kalitkába, amelyek biztosan vegyszermentesek.

A különböző játékszerek is izgalmasabbá teszik a papagájlakot. A játékok esetében figyeljünk arra, hogy biztonságosak legyenek, vagyis ne legyen olyan részük, amely sérülést okozhat a madarakban, és ne tartalmazzanak mérgező anyagokat se.

Ha több papagájpárunk is van a madárházban, akkor fontos, hogy több fészekodú is legyen felszerelve, hogy azok hiánya miatt ne kelljen harcokat vívniuk egymással.

A legjobb, ha az etetéshez kifejezetten papagájok számára készült eleséget vásárolunk, amelynek tartalmaznia kell fehér kölest, parti kölest, japán kölest, zabszemeket, kanárimagokat, sáfrányvirágot és napraforgómagokat.

Kiegészítésként szükség lesz kis mennyiségben gritre (ásványok vagy elmeszesedett vázak zúzaléka), hogy segítsük az emésztést. Mivel a magokban nincsenek fontos vitaminok- és ásványi anyagok, ezért az étrendbe bele kell csempésznünk egy kevés friss zöldséget és gyümölcsöt is. Például almát, sárgarépát, spenótot, brokkolit, kukoricát vagy borsót. Ügyeljünk arra, hogy soha ne kerüljünk csőrös pajtásunk etetőjébe saláta vagy avokádó, és az almát is csak magok nélkül kínáljuk.

A zöldségeket és a gyümölcsöket ne hagyjuk bent hosszabb ideig a kalitkában, mert hamar romlani kezdenek, és a kialakuló baktériumok és gombák megbetegíthetik szárnyasainkat.

Az itatóban lévő vizet napi szinten cseréljük ki frissre. Multivitamin, Jód és kálcium, vagy D-vitamin tartalmú cseppeket időként célszerű adagolni a folyadékhoz. Ezzel kapcsolatban egyeztessünk egy díszmadarakra szakosodott állatorvossal.

Ha bármilyen betegség jeleit észleljük törpepapagájunkon: orrfolyás, letargia, megváltozott viselkedés, elszíneződött széklet vagy hasmenés, szintén forduljunk megbízható állatorvoshoz.