Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Törpesünik gondozása télen

2021. november 05.

Törpesünik gondozása télen

A hibernálás egy olyan dolog, amiről a kezdő kisállat-tulajdonosok általában nem sokat tudnak. A sündisznó hibernálása csak akkor természetes, ha vadonélő tüskéshátúról beszélünk, házisünik esetében azonban végzetes lehet. Ezért a tél közeledtével kiemelt figyelmet kell fordítanunk kedvencünkre, hogy egészségesen tudja átvészelni a hidegebb hónapokat is.

  • Miért rossz, ha törpesünink hibernál?

Ha egy süninek nincs elég meleg a ketrecében, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy hibernált állapotba kerül. Ez egy ösztönös válasz a szervezetüktől az alacsonyabb hőmérsékletre. Ám, a háziasított sünik ezt nem tudják kezelni, melynek oka a méretük és az a tény, hogy nincs elég zsírjuk ahhoz, hogy átaludhassanak egy hibernált ciklust. A zsírhiány nem csak megnehezíti számukra az optimális testhőmérséklet fenntartását, hanem azt is jelenti, hogy egyszerűen nincs elegendő energiájuk ahhoz, hogy életben maradjanak hibernált állapotban. Éhezni kezdenek és elsorvadnak.

Tehát a törpesündisznók hibernálása súlyos egészségügyi szövődményekhez, vagy akár halálhoz is vezethet. Bár a testük elvileg helyesen cselekedne azzal, hogy lelassítja a pulzusukat, a percenkénti lélegzetvételt, és csökkenti a hőmérsékletet, de sajnos végül nem tudja kezelni és fenntartani a hibernált állapotot. Ha az állat végül életben is marad, az immunrendszere akkor is legyengül, és nagy eséllyel megrövidül az élettartama.

Ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a süni környezetének a hőmérsékletét, és ne engedjük, hogy lecsökkenjen. A 20 °C alatti hőmérséklet már a veszélyzóna kezdetét jelenti.

  • A hibernálás jelei

Kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük az első jeleket, mert gyorsan kell cselekednünk, hogy megmenthessük kis kedvencünket. Sünink hibernációjának egyik legnyilvánvalóbb jele, hogy teste kissé hűvösnek tűnik, amikor megérintjük. Emellett valószínűleg szembetűnővé válik az energiacsökkenés is, hiszen a sün szervezete elkezdi tartalékolni az energiát a téli álomhoz. Ilyenkor fáradtság és bizonytalan mozgás figyelhető meg. Idővel megtanuljuk, hogy milyen háziállatunk általános viselkedése, és észre fogjuk venni, ha valami megváltozik. 

Korán jelentkezhet étvágytalanság is, illetve az evés iránti érdeklődés teljes hiánya. A korábbi jelekkel kombinálva ez már igen csak megerősítheti a gyanúnkat.

  • Mit tehetünk?

Az első, amit meg kell próbálnunk, hogy megemeljük sündisznónk testhőmérsékletét. Fontos, hogy ne essünk túlzásokba, vagyis fokozatos legyen a változás. A gyors felmelegedés ártalmas lehet. 

Még ha láthatóan javult is tüskés pajtásunk állapota, akkor is ajánlott elvinnünk őt egzotikus állatokra szakosodott állatorvoshoz, hogy meggyőződhessünk arról, hogy kedvencünk valóban jól van és nem gyengült-e le túlságosan az immunrendszere.