Túrázás kutyával – mire kell odafigyelnünk?

2021. február 02.

Túrázás kutyával – mire kell odafigyelnünk?

A legjobb túratársak némelyikének négy lába van. Ám, mielőtt kirándulni indulnánk kedvencünkkel, alaposan fel kell készülnünk és fontolóra kell vennünk néhány dolgot. Amellett, hogy kutyusunknak megfelelő fizikai és egészségügyi állapotának kell lennie, a jól neveltség is elengedhetetlen. Csak akkor vágjunk bele a kalandba, ha azt biztosan mindketten élvezni fogjuk.

  1. Ellenőrizzük a területre vonatkozó előírásokat

Győződjünk meg arról, hogy sétáltathatunk-e kutyát a kiszemelt túraútvonalon. Egyes természetvédelmi területeken szigorú szabályok lehetnek, és előfordulhat, hogy nem engedélyezett a kutyás kirándulás. Azért a legtöbb helyre szerencsére magunkkal vihetjük bundás barátunkat, de a póráz használatát kötelezővé tehetik. Ezekkel jó, ha tisztában leszünk, még mielőtt elindulnánk otthonról.

  1. Gyakoroljuk a közös sétát

Az, hogy kutyusunkkal körbe tudunk sétálni a ház körül, vagy elbóklászunk odakint akár egy órát is, még nem jelenti azt, hogy készen áll egy nagyobb túrára. Fokozatosan, mindig csak egy kicsivel növeljük a megtett távot a séták során. Mivel kutyánk nem tud szólni, ha elfáradt és kimerült, ezért nekünk kell figyelnünk a légzésére és a viselkedésére, különösen akkor, ha nagyon hideg vagy meleg van. Túlzott lihegés, nyáladzás, könnyes szemek és letargia esetén mindenképp menjünk biztonságos helyre, és pihenjünk.

  1. Teszteljük az engedelmességet

Lehet, hogy az eb azonnal visszajön hozzánk, amikor az udvaron magunkhoz hívjuk, de vajon akkor is ilyen szófogadó lesz, amikor elszalad előtte egy őz? Figyeljük meg, hogy bundás barátunk hogyan reagál a parancsokra különböző helyzetekben, amikor bizony zavaró tényezők is vannak.

  1. Védjük a mancsokat

A különböző textúrájú kövek és sziklák hosszú távon sérüléseket okozhatnak a mancsokon. A kutyacipőhöz általában nem tudnak hozzászokni egyhamar a kutyusok, ezért jóval a kirándulás előtt meg kell kezdenünk a tréninget. Először csak a lakáson belül, majd a szabadban is. A cipőkben töltött időt folyamatosan növeljük, és ne erőltessük rá kedvencünkre a viselésüket. Sok türelemre és némi jutalomfalatra lehet szükségünk a sikerhez. Ezekből vigyünk magunkkal a túrára is.

  1. Kutyás elsősegély

Csomagoljunk el elsősegélykészletet is. Szükségünk lehet például gézre, vérzéscsillapítóra és kullancskiszedő csipeszre is. Érdemes egyeztetnünk az állatorvossal, hogy mit javasol a túránk hosszától és helyszínétől függően. A látogatáskor az is kiderülhet, hogy rendben van-e háziállatunk egészségileg, és valóban velünk jöhet-e egy fizikailag nagyobb terhelést jelentő túrára.

  1. Szedjünk fel a szemetet

A kirándulás során ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk magunk után szemetet, és ez vonatkozik kedvencünk ürülékére is. Mindig legyen nálunk kutyapiszokszedő zacskó, és jussunk el vele és a többi hulladékkal a legközelebbi kihelyezett kukáig.