Tuti tippek a higiénikus kisemlős alomért

2020. augusztus 16.

Tuti tippek a higiénikus kisemlős alomért

A kisemlősök nagyon népszerű háziállatok, közülük is hörcsögöt vagy tengerimalacot tartanak a legtöbben. Mivel általában a szobánkban vagy a nappalinkban kapnak helyet, ezért több szempontból is fontos, hogy a ketrecben vagy terráriumban lévő almot higiénikusan tartsuk. Amellett, hogy aprócska kedvencünk egészségének fenntartása szempontjából is elengedhetetlen a tiszta alom, saját magunkat és családtagjainkat is megkímélhetjük a kellemetlen szagoktól.

Ahhoz, hogy tisztán és szagmentesen tartsuk kisemlősünk lakhelyét, érdemes néhány tippet megfogadnunk.

1. Szerezzünk be a lehető legnagyobb méretű ketrecet

Ketrec tekintetében bizony számít a méret, és nem mindegy, hogy mekkora helyen él szőrgombócunk. Ha a korábban vásárolt kisebb méretű ketrecet cseréljük le nagyobbra, akkor azonnal láthatjuk majd, mennyivel jobban érzi kis pajtásunk magát a nagyobb területen. A tengerimalacok ráadásul társas lények, így szem előtt kell tartanunk azt is, hogy hány malackánk van. Mivel nagyon sokféle ketrec kapható az áruházakban – választhatunk például különböző színűek és berendezésűek közül is – ajánlott figyelembe vennünk azt is, hogy könnyen tisztítható legyen a termék. Egy törékeny és nehéz terráriummal mindig nehezebb lesz a dolgunk.

2. Neveljük kisemlősünket az alomhasználatra

A hörcsögök és a nyulak általában választanak maguknak egy sarkot és ott végzik el a dolgukat, a tengerimalacok pedig legtöbbször ott potyogtatnak, ahol esznek, de mi is közreműködhetünk abban, hogy erre ösztönözzük kedvencünket. Ha el tudjuk érni azt, hogy a ketrecen belül lévő tálcában / wc-ben legyenek elrendezve a folyóügyek és a bogyózás, akkor sokkal könnyebb lesz a takarítás.

3. Használjuk pamutplédet

Ha a ketrec egy részét puha pléddel béleljük ki, akkor kényelmesebb lesz a sziesztázás kisemlősünk számára, és nagy eséllyel csak a forgácsot vagy pelletet tartalmazó részen fog majd üríteni kedvencünk. Ez megint csak egyszerűbbé teszi a takarítást, a takaró pedig könnyedén kimosható hetente egyszer, így elegendő, ha csak egy cseredarabunk van.

4. Rendszeres takarítás

Mivel a vizeletben és az ürülékben baktériumok is megtalálhatóak, amik idővel fertőzést okozhatnak, ezért nagyon fontos a gyakori takarítás. Azt a részt, ahova odapiszkít rágcsálónk napi szinten kell eltávolítanunk és friss forgáccsal / pellettel feltöltenünk. A teljes almot körülbelül hetente egyszer javasolt kicserélnünk, az egész ketrecet pedig jó, ha kéthetente teljesen átmossuk, beleértve a berendezést is. Ami még fontos, hogy alomválasztáskor ügyeljünk arra, hogy biztonságos helyről származzon, ne legyen benne por és egyéb szennyeződés.