Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tűzijáték para – így nyugtassuk félős kisbarátainkat

2018. augusztus 16.

Tűzijáték para – így nyugtassuk félős kisbarátainkat

Sok kutyusban kellemetlen érzést vált ki a tűzijáték, amelyre nem csak év végén, hanem augusztusban is fel kell készülnünk. Van néhány módszer, ami segíthet abban, hogy kedvencünket megnyugtassuk, és ne stresszesen teljen el az ünnep. Sajnos megelőzni nem lehet, ezért hát nekünk, gazdiknak kell ügyesnek lennünk, és megkönnyítenünk a zajos estét.

A tűzijátéktól való félelem többféleképpen is megnyilvánulhat, attól függően, hogy milyen az eb személyisége. Jel lehet például, ha a kutya fel-le sétál a szobában, vagy megpróbál az ölünkbe bújni. Egyes kutyusok csak fekszenek a helyükön, de látszik rajtuk, hogy kényelmetlenül érzik magukat. Komolyabb esetben előfordulhat remegés, zihálás, és nyáladzás is, valamint erős késztetés az elrejtőzésre.

Lehet, hogy teljesen egyértelmű, de meg kell jegyeznünk, hogy első sorban úgy tudjuk megnyugtatni bundás barátunkat, ha mi magunk is megnyugszunk. Nyilvánvalóan minket is dühíthet az esemény, és mikor látjuk kedvencünket rettegni, szinte csak arra tudunk gondolni, hogy be kellene tiltani a tűzijátékot, de az idegeskedéssel biztosan nem segítünk a kutyusunknak. Nem jó megoldás, ha folyamatosan nyugtatgatjuk, babusgatjuk az állatot, mert azzal akaratlanul is azt tolmácsoljuk, hogy bizony tényleg rettenetes dolog történik, van mitől félni. Próbáljunk úgy viselkedni, mint bármikor máskor.

Ha négylábúnk fél a tűzijátéktól, akkor természetesen nem szeretne jelen lenni velünk a rendezvényen, tehát mindenképp tartsuk őt otthon 20-án. Győződjünk meg arról, hogy az eb ijedtében nem tud kimenni a lakásból. Az ablakok legyenek zárva, és törekedjünk arra, hogy a lehető legkevesebb zaj juthasson be. Egyes kutyusokat nem csak a hanghatások, de a fények is zavarhatnak, ezért ajánlott lehúzni a redőnyöket vagy behúzni a sötétítő függönyöket, hogy vizuális élményben se legyen része az állatnak. Ha pajtásunk szeret velünk tévét nézni vagy rádiót hallgatni, akkor érdemes bekapcsolnunk valamelyiket, mert azok is segíthetnek elnyomni a váratlan durranások hangjait.

Mivel kisbarátunk képes pánikba esni, ezért próbáljunk meg a tűzijáték ideje alatt ott lenni vele a szobában. Ha mi mindenképp szeretnénk kint lenni a 20-ai ünnepségen, az is érthető, de akkor kérjünk meg valakit, aki egyébként is otthon töltené az estét, hogy vigyázzon háziállatunkra. Egy közeli családtag vagy egy megbízható szomszéd is jobb, mint az egyedüllét.

Ha szükségesnek látjuk, zárjuk be a kutyust a lakás egyik szobájába, de törekedjünk arra, hogy komfortosan érezze ott magát. Legyen besötétítve, szóljon a TV, legyen bent vele az etetője, itatója, fekhelye és persze egy-két játékszere is.

Amennyiben otthon maradunk, és tudjuk, hogy mikor kezdődik a tűzijáték, közvetlenül előtte kínáljuk meg az ebet jutalomfalattal vagy a kedvenc eledelével, mert az ízletes finomságok is segíthetnek elterelni a figyelmét. Az is egy jó megoldás lehet, ha áthívjuk az egyik barátunkat egy remek estére, akinek van egy kutyusa, amelyik jóban van a miénkkel és nem fél a tűzijátéktól. Ilyenkor érdemes összeengedni őket, mert pozitívan hathatnak egymásra, és valószínűleg így a mi négylábúnk is kevésbé fog félni.

Sajnos előfordulhat, hogy hiába teszünk meg mindent annak érdekében, hogy kutyánk a lehető legkevesebbet érzékelje a tűzijátékból, illetve hiába teremtünk nyugodt körülményeket, mégis idegesen kezd el viselkedni. Ha semmilyen trükk sem segít, akkor javasolt állatorvoshoz fordulnunk, mert ez esetben valamilyen nyugtató hatású, stresszoldó gyógyszer lesz a megoldás. E téren ne hallgassunk ismerőseinkre, és ne adjunk be bármit kedvencünknek, mindenképp vigyük el az állatorvoshoz a kutyust, és csak azt a készítményt alkalmazzuk, amelyet szakember írt fel bundás barátunknak. Egyes esetekben meg lehet próbálkozni a félelem enyhítésével, olyan módon, hogy fokozatosan hozzászoktatjuk az állatot hasonló hanghatásokhoz. Ez azért is nagyon hasznos lehet, mert azok a kutyák, amelyek félnek a tűzijátéktól, sok esetben a dörgéstől, villámlástól is nagyon rettegnek, vihar pedig sokkal gyakrabban van. Ebben mindenképpen kérjük ki viselkedésterápiában jártas szakember segítségét.

 

Forrás: thelabradorsite.com