Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Üdvözlöm! Lenne egy problémám, ami lehet másoknak kis dolog, de nekem probléma, mivel a virágos kertem tele van szép rózsákkal és értékes liliomokkal. Van egy 6 hónapos német juhászkutyám, aki előszeretettel letépkedi a virágokat – nem összetöri a tövét, csak a virágot szedi le. Mivel lehetne leszoktatni őt erről? Szeretnék ötletet kapni.
Tisztelettel

2011.05.28

Állatorvos
Sajnos a fiatal kutyák sok kárt tehetnek a kertben. Valószínűleg a virágok rágcsálását jó játéknak tartja... Nagy kitartás kell ahhoz, hogy leszoktassa erről, mert gondolom főleg akkor csinálja, amikor egyedül van és unatkozik. Fontos, hogy a kutyát csk akkor szidja, ha rajtakapta a kártékony viselkedés közben. Érdemes rászánni az időt arra, hogy amikor otthon van, figyeli a kutyát, amikor Ő azt hiszi, hogy Ön nem látja. Ilyenkor minél többször szakítsa félbe szidással a nem kívánt viselkedést. Azt is megteheti, hogy amikor látja, hogy rágcsál a kutya, akkor locsolja le slaggal. Ha sokszor sikerül megfenyíteni az állatot, vagy kellemetlen élmények érik, akkor az általában egy idő után eredményre vezet. Ne verje meg a kiskutyát, hanem csak fogja meg a grabancát, húzza el a virágoktól, és határozottan mondjon közben tiltó szavakat (Nem! Mit csináltál!). A durva fenyítés sem eredményesebb, a lényeg az, hogy a kiskutya értse, hogy mit szeretne Tőle. Hasznos lehet az is, hogy mielőtt elmennek otthonról, azelőtt kifárasztják a kiskutyát egy kiadós játékkal vagy sétával, így az egyedül töltött idő egy jelentős részét alvással tölti majd. Jó dolog, ha a kutyának sok játéka van. Nem kell mindig minden játéknak elől lennie, hanem mindig váltogassa őket. Az a játék, amit 1-2 hétig nem látott a kiskutya, újra izgalmas lehet, így lekötheti a figyelmét. Ha kutyát tart, akkor a későbbiekben az értékes növényeket érdemes elkerített részre ültetni. Nem kell magas kerítés, elég, ha a kutya megtanulja, hogy a kerítést nem szabad átugrani, a kerítésen belüli terület tiltott.
Vissza a kérdésekhez