Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Új családtag: hogyan készüljünk fel egy nyuszi érkezésére?

2019. szeptember 07.

Új családtag: hogyan készüljünk fel egy nyuszi érkezésére?

Nyuszival bővíteni a családot nagyon izgalmasnak tűnik. Ha efféle tervünk van, akkor fontos, hogy győződjünk meg arról, biztosan minden készen áll-e egy tapsifüles befogadására. Meg kell ismernünk a kiválasztott nyúl tulajdonságait és igényeit, valamint fel kell mérnünk saját életvitelünket és lehetőségeinket is.

Először gondoljuk át például azt, hogy készen állunk-e legalább 10 év elköteleződésre egy kisállat mellett? Egy nyuszi csodás társ lehet, szeretnivaló, tiszta, interaktív. De nem való minden családba.

Ahogy a legtöbb házikedvenc a törpenyúl is kiadásokkal jár, melyek egyáltalán nem elhanyagolható mértékűek. Kalkulálnunk kell a kisemlős árával, az állatorvosi költségekkel (vizsgálat, oltások, ivartalanítás, megbetegedés), a ketrec-, a felszerelések-, valamint az élelem és a pellet árával is. Hosszú évekkel számolva mindez összességében bizony akár megterhelő is lehet.

 

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a nyuszik szeretnek mindent megrágni. Tehát minden olyan helyiséget nyúl-biztossá kell tennünk, ahova szabad bejárást kap majd szőrgombócunk. Az elektromos vezetékek elrejtése kiemelendő feladat. Az pedig nem megoldás, hogy akkor egész nap a ketrecében lesz a tapsifüles, mert egy nyúlnak sok mozgásra van szüksége, vagyis rendszeresen ki kell őt engednünk ugrándozni.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha háziállatunkat szeretnénk az ölünkbe venni és dédelgetni, akkor sem biztos, hogy egy törpenyuszi lesz az ideális választás. A legtöbb nyuszi ugyanis egyáltalán nem szereti, ha felvesszük őt. És mivel a tapsifülesek nagyon érzékenyek és törékenyek, ezért kisgyermekes családok számára sem javasolt a tartásuk.

Ha egyértelműen úgy határozunk, hogy nyuszit szeretnénk otthonra, akkor még mielőtt hazavinnénk őt, fel kell készülnünk a fogadására. Például el kell döntenünk, hogy hol legyen a helye. A törpenyuszi számára a legjobb, ha a lakáson belül kap helyet, ahol gyakran interakcióba léphet az emberekkel, és így a ragadozók, valamint a szélsőséges időjárás nem jelentenek majd veszélyt számára. A nappali például ideális választás lehet, miután eltávolítottunk vagy elrejtettünk mindent, ami a nyusziban kárt okozhat, vagy fordítva.

Amiket meg kell vásárolnunk a kisállat érkezése előtt:

  • Ketrec: minél nagyobb, annál jobb, de a minimum méret az 100x50x50 cm.
  • Sarok wc és pellet.
  • Kerámia etetőtál és 500 ml-es golyós itató.
  • Szénaadagoló: javasolt a sarok wc fölé helyezni, mert eszegetés közben gyakran bogyózik a nyúl.
  • ázikó: lehet fából vagy műanyagból is, a lényeg, hogy kényelmesen beférjen a nyuszi.
  • Ennivaló: kifejezetten törpenyulak számára készült pelletált eleség, friss és pormentes széna (ez a főeledel), zöldségek és gyümölcsök (nagyon kis mennyiségben).

REAL NATURE zöld réti széna zöldség 750g

  • Rágható játékok: kartondobozból készült vár, fűgömb, fa-játékszerek.
  • Karomvágó olló: a nyuszik karmait időnként le kell vágnunk.
  • Hám és póráz: ha szívesen levinnénk kedvencünket sétálni.
  • Biztonsági ajtórács: hogy elzárhassunk olyan szobákat a nyuszi elől, ahova veszélyes lenne bemennie.

Ügyeljünk arra, hogy ne szaporítótól vásároljunk törpenyulat, a legjobb, ha keresünk a környéken egy megbízható tenyésztőt. Így lesz a legkisebb az esélye annak, hogy beteg, fejlődési rendellenességgel rendelkező nyuszit viszünk haza. Már az első napokban vigyük el tapsifülesünket kifejezetten kisállatokkal foglalkozó állatorvoshoz, aki meg tudja állapítani, hogy minden rendben van-e, továbbá segíteni tud a megfelelő étrend kialakításában is.