Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Új háziállat a lakásban!

2014. május 19.

Új háziállat a lakásban!

Az első néhány nap az új gazdinál elég felkavaró lehet egy kölyökkutya vagy egy kiscica számára, éppen ezért adunk néhány tippet, hogy a közös élet zökkenőmentes legyen.

Alig várja, hogy egy kiscicával vagy egy kölyökkutyával bővüljön a család? Használja ki a várakozással töltött heteket arra, hogy beszerezze a legfontosabb kellékeket az új jövevény számára!

Alapvető felszerelés kutyáknak

Mikor hazaviszi a kutyust, az első dolog alighanem az lesz, hogy megmutatja neki a  személyes tárgyait (a tálkáit már jó előre készítsük ki). Először mindenképpen adjunk neki inni, mert az utazástól és az izgalomtól biztosan szomjas lesz. Az etetőtálkát ráérünk később megtölteni, ha már kicsit hozzászokott a környezethez. Ha lehet, akkor  az első napokban ugyanazt  az  ételt adjunk neki, amit előző gazdájánál is kapott, mert az átmenet nélküli hirtelen táplálékváltás könnyen hasmenést okozhat. Ha váltani akarunk, akkor azt néhány napos átmenettel tegyük, úgy, hogy a megszokott ételhez keverjük az újat, majd annak arányát egyre növeljük, míg végül már csak az általunk kívánt táplálékot kínáljuk. Tanácsos valamilyen rágcsálható játékot is kikészíteni, mert a kölyökkutyák gyakran ezzel vezetik le az idegességüket. Négylábúnknak teljesen mindegy, hogy a tálkája kerámiából, műanyagból vagy rozsdamentes acélból készült-e. Ami fontos, hogy ne boruljon fel könnyen és hogy mindig legyen tiszta. Minden más csak ízlés kérdése.

Érdemes a megfelelő fekhelyet is előkészíteni a jövevény számára. Tegyük a nappaliba, minél közelebb az új gazdáihoz, de semmiképp se az út közepére. A legjobb hely erre a célra, egy huzatmentes, csendes sarok, ahonnan nyomon tudja követni a család tevékenységét, de ha akar, akkor el is tud húzódni. Semmiképp se hagyjuk őt kölyökként éjszakára egyedül, különösen ne az első néhány napban! Egy kölyök számára stressz, ha kiszakítják a megszokott falkájából, ezt csak az enyhíti ha látja, hogy van új családja, ami biztonságot nyújt és nem rekeszti ki.

A kölyökkutyák a különösen puha és komfortos fekhelyeket szeretik, de ne legyen se túl nagy ( különben elveszik a biztonságos kuckó érzés), se túl kicsi, mert az is fontos, hogy kényelmesen kinyújtózva tudjon aludni a helyén. Áruházainkban számos kényelmesebbnél kényelmesebb kuckó közül válogathat. Mint a nyakörvnek, a fekhelynek is az állat korához és méretéhez kell illeszkednie. Olyan kutyaágyat javaslunk, melynek takaróját és párnázatát mosógépben lehet mosni, mert bár egyik kutya sem szeret maga alá piszkítani, kölyökkutyáknál olykor még előfordulhat.

Később persze lehet kutyaháza, kosara, kutyakanapéja vagy párnája is. Kölyökkutyák esetében  kerüljük a fonott kosarat, mert megsérthetik vele magukat ha szétrágcsálják! Beköltözésnél legyen kéznél néhány játék is, amit rögtön oda tudunk adni a négylábúnak, hogy mindjárt jól érezze magát. Ez lehet egy labda, egy bábu vagy akár egy játékkacsa is. Kiskutyánkat nagyon korán rá kell szoktatnunk a nyakörv és a póráz viselésére, addig azonban semmiképp se költsünk erre vagyonokat, amíg a kutya növésben van! Üzleteinkben mindig tudnak majd tanácsot adni, hogy épp melyik a legmegfelelőbb.

Alapvető felszerelés macskáknak

Még a kiscica hazavitele előtt szerezzünk be mindent, amire szüksége lehet új otthonában. Fontos, hogy etető- és itatótál, alom és kényelmes fekhely is várja az új jövevényt.

A kutyákhoz hasonlóan a macskáknak is mindegy, hogy miből fogyasztják el az eledelt. Ha nem akarunk sokat mosogatni, válasszunk olyat, amelyet betehetünk a mosogatógépbe is. Rövidebb orrú cicusoknak érdemes mélyebb tálat venni, ez ugyanis megkönnyíti a dolgukat. Ha több cicát tart, akkor mindegyiknek szüksége lesz saját tálkára, mert így sok konfliktus megelőzhető.

A macskáknak meglehetősen egyedi ízlésük van, ha az ivásról van szó. Némelyik állat csak folyóvízből szeret inni, ebben az esetben érdemes egy ivókutat beszerezni, hogy mindig jusson elég folyadék a szervezetébe. Akad olyan cica is, aki egyenesen imád a vízben pancsolni, neki egy súlyosabb itatótálra lesz szüksége, ami nem borul fel egykönnyen. Figyelje meg az új jövevény szokásait.

Ha hív a természet

Sok cicagazda hajlamos alábecsülni az alom fontosságát. A macskák természetüknél fogva nagyon tiszta állatok, úgyhogy hamar megértik, mire is való az a tálca. A macskákat nem kell szobatisztaságra nevelni, mint a kutyákat, mert amennyiben van számukra elfogadható alom, akkor maguktól oda végzik el a dolgukat. A kiscicáknak alacsony peremű tálcát válasszunk, ahová szükség esetén egyedül is be tudnak mászni. Csak apró szemű almot szórjunk bele, mert nem mindegyik macska rajong a durvább szemcsékért. Fontos, hogy az alomtálat csendes, védett helyre tegyük, ha lehet ne abba a szobába, ahol a cica ételét és vizestálkáját tároljuk. Ideális esetben több tálcát is kitehetünk. Ha több cicát tartunk, akkor nagyon fontos, hogy mindig legalább annyi alomtál legyen, ahány macskánk van.

Szükség lesz egy kényelmes ágyra is, bár a cica valószínűleg csupán kedves gesztusként értékeli majd ezt, és ott alszik, ahol úri kedve diktálja. Ha körültekintően helyezzük el a cica saját helyét, akkor nagy valószínűséggel használni fogja. A macskák nagyon szeretik a magasra helyezett puha, zárt kuckókat, ahonnan jól belátják a lakást, ugyanakkor elrejtőzhetnek.

http://www.fressnapf.hu/cicafekhely_camelot_barna_xxl/

A cicák szeretnek az ablakokban nézelődni, de ügyeljünk a biztonságra! Ha télen szeretnénk a cica kedvébe járni, akkor szereljünk a fűtőtestekre macskaágyat, imádni fogja! Hamarosan Ön is rájön, hogy a kaparófa az egyik legfontosabb tárgy lesz a háztartásban. Ha már a cica érkezése előtt beszerezzük, akkor nagyobb eséllyel kímélhetjük meg magunkat attól, hogy a cica a bútorokon élesítse a karmait. A kaparónak kellően szélesnek kell lennie, a cica számára elérhető magasságban. Az alomhoz hasonlóan ehhez is meg kell találni a megfelelő helyet. Ha egy elkülönített helyiségbe tesszük, a macska valószínűleg nem fogja elfogadni a tárgyat, ott kell lennie, ahol a cica ideje nagy részét tölti. Természetesen több kaparófát is elhelyezhetünk a lakás különböző pontjain.

http://www.fressnapf.hu/cica_piramis_kaparofa/

Kaparófát többféle méretben, formában és színben is vásárolhatunk, csak az ízlésünktől és a szoba méretétől függ, hogy milyet választunk.

Játsszunk sokat a kiscicával!

A cica játékainak vásárlásánál is legyen szempont a minőség! A macskapálca, a játékegér (csak műszőrből!), a madártollak és a kis labdácskák is mindig örömet szereznek a kiscicáknak. A macskagyökérrel vagy macskamentával töltött játékokat is nagyon szeretik.

http://www.fressnapf.hu/macskamenta_folyekony_10_ml/

A legfontosabb, hogy játsszunk sokat közösen, mert ez erősíti a kapcsolatunkat. Fontos, hogy ha a cica egyedül játszik, amikor nem figyelünk rá, akkor csak olyan játékokkal tegye, amelyek teljesen biztonságosak (nem akadhat fel, nem csavarodhat rá, nem nyelheti le, stb.). Azokat a játékokat, amelyeket fogával és körmeivel megrongált, mihamarabb cseréljük le! Ezt értékelni fogják, hiszen szeretik a változatosságot. Ne is adjuk neki az összes játékát egyszerre, inkább naponta variáljuk őket, ezáltal tovább kitart az érdeklődése. Annyi biztos, soha sem lehet nálunk elég játék, ha macska van a háznál!

Egy szállítódoboz szintén nélkülözhetetlen a macskatartáshoz, sőt már a hazaszállításhoz is elvégre nem rakhatjuk be a csomagtartóba, amikor hazavisszük! Hiába csábító a gondolat, hogy az ölünkben vigyük haza, csak a dobozban lehet biztonságban. Arról nem is beszélve, hogy máskor is fogjuk majd kocsikáztatni, például amikor állatorvoshoz visszük. Minél előbb megszokja a cica a dobozt, annál könnyebb dolgunk lesz. Legpraktikusabbak az olyan műanyag dobozok, amelyeknek leemelhető a tetejük. A fonott kosarak nagyon szépek, de nehezebben tisztíthatók (beteg cica hányhat, hasmenése lehet, bele is pisilhet) és az állatorvosnál is nehezebben kezelhetőek.

Óvintézkedések

Biztonsági okokból az ablakra szereljünk rácsot vagy hálót, hiszen sajnos a lakáson kívül veszélyek leselkednek. Ezeket úgy tudjuk mérsékelni, ha az első sétáira elkísérjük a macskánkat. Ha kertes házban lakunk, akkor legalább 3-4 hétig tartsuk bent a cicát, amíg megszokja az új helyet és az új gazdikat, és csak ezután merészkedjünk ki a kertbe. Ivarérett felnőtt cicát ne engedjünk ki a szabadba ivartalanítás előtt, mert ennek nem kívánt szaporulat lesz a következménye. A nem ivartalanított állatok könnyen elkóborolnak és ilyenkor gyakoriak a balesetek, verekedések. Ha a belvárosban élünk, akkor csak pórázzal és hámmal sétáltathatjuk a cicát. Szoktassuk korán hozzá a hámhoz és a pórázhoz és a sétákhoz (ha már megvannak az oltásai).

 http://www.fressnapf.hu/anione_cica_ham_drapp_m/

Ha megvan minden felszerelés, akkor végre itt az ideje, hogy üdvözölje új kedvencét a lakásban!

Első napok és hetek

Mielőtt kutyát vagy macskát vásárolunk, gondoljuk végig, hogy lesz-e elég időnk gondoskodni róluk! Ez különösen akkor igaz, ha a háziállat még nagyon fiatal. Az első hetekben a kicsiknek nagyon sok figyelemre van szükségük, és nem szabad egyedül hagyni őket. Persze nem kell fenekestül felforgatni az életünket miattuk, elvégre az állatnak kell megismerkednie és alkalmazkodnia a mi életvitelünkhöz.

Beköltözik a kiskölyök

Mikor betoppanunk a kölyökkel, hagyjuk őt nyugodtan körülszimatolni és felfedezni új otthonát! Mutassuk meg neki a tálkáját (egyikben legyen friss víz), a játékait és a helyét. A következő napokban el is kezdhetjük megtanítani ezeknek a nevét. Nagyon fontos, hogy az alapvető szavak jelentésével tisztában kell majd lennie, hiszen csak így tudunk majd kommunikálni vele. Ha a kutya nem tudja, mit jelent a “helye”, akkor aligha tudjuk neki megparancsolni, hogy feküdjön bele. A tanítás tehát az első napokban elkezdődik, az első lépés pedig az hogy a kölyök a mindennapi élet alapvető tárgyait, történéseit és a legfontosabb vezényszavakat (pl.:gyere, ül) megtanulja. Egy kölyköt még nem kell, és nem is szabad túlterhelni, tréningezni, elegendő csak néhány alapvető vezényszó elsajátítása. Ne feledjük, a kiskutya még gyerek, nem tud sokáig figyelni és kizárólag játékos módszereket szabad alkalmazni. Érdemes megismerkedni a klikkerezéssel, mert az egy olyan pozitív megerősítésen alapuló módszer, amit már kölyköknél is lehet alkalmazni.

Feltétlenül fontos, hogy a megérkezést követően jó pár órán keresztül csend és nyugalom legyen a lakásban. Ha a kölyök már körülszimatolt és megnyugodott, megkaphatja első adag ételét. A nagyon fiatal kölyköket még naponta 4 alkalommal kell etetni, majd fél éves koráig fokozatosan át kell térni a napi 2 etetésre, majd egy éves kortól elegendő naponta egyszer táplálékot adni a kutyának (ez alól kivételek lehetnek a mini kutyák, vagy azok az állatok, amelyek könnyen hánynak, ha üres a gyomruk). Az első napokban a régi helyén megszokott ételekkel kínáljuk, az újításokat apránként vezessük be a menüjébe. Ennek a legjobb módja, ha mindig egy kicsivel többet keverünk a régi fajta ételébe az újból.

Ha befejezte az étkezést, vigyük oda, ahol elvégezheti a dolgát. A legtöbb kölyök szunyókálás, vagy kiadós játék, illetve alvás után is szokott üríteni. Próbáljuk felismerni a jeleket és vigyük ki idejében, így hamarabb szobatiszta lesz. Amikor kint végzi el a dolgát, akkor nagyon dicsérjük meg. Ha bent végzi a dolgát, akkor nem szabad megbüntetni. Ha éppen rajtakapjuk a pisilésen vagy kakiláson, akkor kapjuk fel, mondjuk, hogy “Nem!”, majd vigyük arra a helyre, ahol szeretnénk, hogy ürítsen. Nagyon fontos, hogy az utólagos büntetésnek semmi értelme és csak azt érjük el, hogy félni fog tőlünk a kölyök. A szobatisztaságra neveléshez sok türelem és odafigyelés szükséges. Ha a kölyök az ajtó előtt ácsorog, akkor az már nagyon jó jel, ilyenkor rögtön ugorjunk és vigyük ki.

A kötődés kialakulása

Ahhoz, hogy Ön és a kutyája igazi álomcsapat legyenek, meg kell teremteni az összhangot! Ez minél jobban sikerül, annál könnyebb dolgunk lesz a tanítással. A kötődés kialakítása bonyolultan hangzik, de szerencsére nem az. Az a lényeg, hogy sok időt töltsünk a kölyökkel, lehetőleg olyan helyekre menjünk, ahová Ő is jöhet. A kiskutya a mindennapi életünk része, ha sokat játszunk Vele, ha pihenés során is a családdal (falkájával) lehet, ha tanítgatjuk, akkor biztosan kötődni fog hozzánk, hiszen ez a kutya alapvető természetéből fakad. A kulcsszó tehát az együtt töltött idő.

Az első éjszaka

Ennyi izgalom után a kölyök biztosan hamar elfárad. Ha megmutattuk neki a fekhelyét, ne zavarjuk, hagyjuk aludni egy kicsit! Tudnia kell, hogy van egy hely, ahol mindig biztonságban álomra hajthatja a fejét. Még ha egyébként jól is megy minden, az első pár éjszaka problémás lehet. A kutyakölyöknek hiányozhat az anyja és a testvérei, nekünk kell őket pótolni! Ezért sem jó ötlet külön szobában aludni az éjjel. Ha nyüszíteni kezd, simogassuk meg, és gyengéden beszéljünk hozzá! A legtöbb kölyök 3-4 napon belül megszokja új helyét. Eleinte felkel majd pisilni, de minden éjjel egy kicsit tovább tudja majd tartani, és hamarosan végigalussza az egész éjszakát. Az ágyunkra semmiképp se engedjük fel, hacsak nem akarjuk ott tudni a következő 10-15 évben!

Új cica a házban!

Ha azt szeretnénk, hogy a macska hamar megszokja új lakhelyét, ne rángassuk rögtön körbe a lakásban! Inkább vigyük be egy szobába, ahol kicsit pihenhet. Ez lehet akár a nappali is, amennyiben pár óráig csönd és nyugalom van. Tegyük le a szállítóketrecet a földre és nyissuk ki az ajtaját! Most már csak meg kell várnunk, amíg a cica összeszedi a bátorságát és megteszi az első lépéseket. Személyiségtől függően ez eltarthat egy darabig, ne erőltessük a dolgot! Ha adtunk neki elég időt, esetleg egy játékkal megpróbálhatjuk előcsalogatni. Némelyik macskának viszont pont az ellenkezőjére van szüksége, ez esetben hagyjuk őt teljesen egyedül a szobában! A cica akklimatizációja pár óráig, de néhány napig is eltarthat, ezért nem árt ételt, vizet és almot tenni mellé az első időszakban. Ha viszont a jövevény kíváncsibb természetű és rögtön felfedezné a lakást, engedjünk neki! Látogatókat ez esetben se hívjunk még magunkhoz néhány napig, ha lehetséges. Hogy elnyerjük a cica bizalmát, próbáljuk játékra invitálni. A legtöbb macska például nem tud ellenállni a macskapálca csábításának. Játék közben halkan és barátságos hangszínnel szóljunk a cicához, és kerüljük a hirtelen, durva mozdulatokat! A legfontosabb, hogy sok időt töltsünk együtt. Még ha csak passzívan ücsörgünk a kanapén, a macska akkor is figyelni fog minket. Nem kell, hogy állandóan körülötte forgolódjunk, egyszerűen csak legyünk a közelében. Minél több időt vagyunk ott a kezdeti időszakban, annál jobb! Hamarosan le fogja győzni félénkségét és odabújik majd hozzánk.

Nem mindegy, milyet választunk

Aki fajtiszta kutyát vásárol, csak jó hírű, regisztrált tenyésztőt keressen, aki azt is megengedi, hogy a vásárlás előtt találkozzunk az állattal, vagy akár még az alom születése előtt is ellátogassunk Hozzá. A jó tenyésztőket például az különbözteti meg a szaporítóktól, hogy sokszor bizony várni kell a kölykökre, hiszen nem terhelik túl a szukáikat, nem engedik, hogy évente több alom is szülessen. A lelkiismeretes tenyésztőhöz ellátogatva találkozhatunk az idős tenyésztésből már kivett szukákkal is, akik megbecsülten töltik öreg napjaikat. Fontos, hogy gyanakodva kezeljük az apróhirdetéseket és az internetes reklámokat, amelyek „magántenyésztő” olcsó kölyökkutyáiról harsognak! Tény, hogy sok esetben ezek a kutyák pusztán kereskedelmi célú tenyésztések eredményei. Ezek a kölykök szeretet nélküli környezetbe csöppennek születésük után, és túl korán választják el őket az anyjuktól. Ez szélsőséges viselkedésbéli problémákhoz vezethet még felnőtt korukban is. Bármit is mond az árus, a kölyköket valószínűleg nem látta állatorvos, így az oltásokat sem kaphatták meg, és a hosszú szállítás után meglehetősen kétséges egészségi állapotban érkeznek meg a vásárlóhoz. Efféle kegyetlen kínzást egyetlen állatszerető ember sem kívánhat a kutyájának. A vásárló pedig végeredményben még csak nem is spórol, hiszen az elmaradt állatorvosi kezelések költsége igen magas lehet.

Fontos tudni, hogy sok kutyafaja esetében létezik olyan csoport, amelyik az adott fajta bajba jutott egyedeit felkarolja (pl.: labradormentők, pumimentők stb.). Ezek a szervezetek gondoskodnak azokról a példányokról, melyeket magukra hagytak vagy elajándékoztak, és segítenek új, szerető gazdikat találni nekik. Az állatmenhelyek is tele vannak különféle kutyákkal, keverékekkel, fiatalokkal és idősekkel, akik alig várják, hogy méltó helyre, új gazdához kerüljenek.

Amire a kölyökkutyának szüksége lesz:

– Nyakörv/hám és póráz

– Kölyökkutyának való étel

– Etető- és itatótál

– Rágócsontok

– Kutyaágy és takaró

– Játékok

– Fésű vagy kefe a szőr tisztításához

– Doboz az autós szállításhoz és esetleg különleges biztonsági öv

– Sampon

– Ürüléktartó zacskó

– Bolha és kullancs (és más paraziták) ellen hatékony készítmény

– Féreghajtás (több alkalommal)

– Könyvek a tanításhoz

– Regisztráció a Fressnapf Shopmailbe

Amire a cicusnak szüksége lesz:

– Étel, ital és tálkák

– Tálca és alom

– Macskamenta, hogy hozzászokjon új otthonához

– Bolha és kullancs (és más paraziták) ellen hatékony készítmény

– Féreghajtás

– Alvóhely, pl. ágy vagy kuckó

– Kaparó

– Játékok

– Fésű vagy kefe a szőr tisztításához

– Hám és póráz

– Macskaápolási szakkönyv