Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Új jövevény a családban – egy tengerimalac befogadása

2020. március 11.

Új jövevény a családban – egy tengerimalac befogadása

A tengerimalacok több szempontból is nagyszerű háziállatok. Kisméretük miatt ideálisak gyermekek számára (ha megtanítjuk őket, hogyan kell gondozni egy kisemlőst), és tarthatóak lakásban is. Ráadásul nem olyan törékenyek és érzékenyek, mint a törpenyulak vagy a hörcsögök. De persze nekik is vannak különleges igényeik, melyeket figyelembe kell vennünk már az első napon is.

  1. A megfelelő élőhely kialakítása

Bár a tengerimalacok viszonylag kicsik, körülbelül 20-25 cm hosszúak, körültekintően kell eljárnunk a lakhelyük kialakításakor. Ügyeljünk például arra, hogy ne érje az állatot közvetlen napfény, és ne kerülhessen huzatba sem. A ketrec legalább 100×50 cm alapterületű legyen, hogy biztosítani tudjunk menedéket, valamint étkezésre és mozgásra alkalmas helyet is. A ketrec aljára jó választás lehet az áruházakban kapható, pormentes forgács. Érdemes néhány játékszert is beszereznünk, hogy igazán jól tudja érezni magát kisbarátunk.

Az összepiszkolt, foltos almot napi szinten távolítsuk el a ketrecből, teljes csere heti kétszer is indokolt lehet, a fertőtlenítést pedig hetente egy alkalommal célszerű végeznünk.

  1. Adjunk időt

Lehet, hogy nehéz, hiszen kisállatunk olyan aranyos, hogy már az első perctől kezdve szívesen babusgatnánk, de az érkezést követően a legtöbb tengerimalacnak szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy felfedezhesse és megszokhassa új környezetét. És csak utána fogadják örömmel a közeledésünket. Néhány nap után már kifejezetten igényelni is fogja kedvencünk a figyelmünket, addig viszont legyünk türelmesek.

  1. Kiegyensúlyozott étrend

Az etetéssel kapcsolatban a legfontosabb a kiváló minőségű tengerimalac eleség, a friss széna, valamint a friss ivóvíz biztosítása. Az itatót napi szinten szükséges kiborítani és újratölteni. A száraz ennivalók mellé adhatunk kis mennyiségben zöldségeket és gyümölcsöket is, de azok ne haladják meg a teljes élelmiszermennyiség 10%-át. A magas C-vitamintartalom fontos, hiszen a tengerimalacok szervezetének napi 30-35 mg-ra van szüksége. Amivel soha ne kínáljuk rágcsálónkat: csokoládé, kávé, alkohol, mivel ezek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. A helyesen táplált tengerimalacok akár 8 évig is élhetnek.

  1. Szabadon a lakásban

A tengerimalacok szociális lények, ezért szeretnek gazdáik közelében tartózkodni. Ám, arról ne feledkezzünk meg, hogy folyamatosan növő fogaikat rágcsálással koptatják, így mielőtt szabadon engednénk kedvencünket a lakásban, biztonságossá kell azt tennünk. Rejtsük el az elektromos vezetékeket és kábeleket, illetve mindent, ami a rágcsálás hatására kárt tudna tenni háziállatunkban, vagy, amit malacunk meg tudna rongálni. A ketrecbe helyezett fogkoptatók segíthetnek, hogy szőrgombócunknak kint kevésbé legyen rágcsálhatnéka.

  1. Társaság

A tengerimalacok általában akkor a legboldogabbak, ha van egy másik malac társuk is a ketrecben, de arra figyeljünk nagyon, hogy azonos neműeket tegyünk csak össze a nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében. Ezen felül pedig jusson eszünkbe, hogy minél több állatot szeretnénk egy helyen tartani, annál nagyobb ketrecre lesz szükségünk.

  1. Viselkedés és egészség

Kicsit figyeljünk meg rágcsálónkat. Mennyit eszik és iszik, amikor jól érzi magát, mennyire aktív, milyen hangokat ad ki, amikor üdvözöl minket, amikor örül, amikor éhes, vagy amikor épp fáj valami. Ha megváltozik a viselkedése, kedvtelenné válik, keveset eszik vagy keveset iszik, ápolatlanná válik a szőre vagy bármilyen külső rendellenességet észlelünk, azonnal vigyük el állatorvoshoz.