Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Új kedvencek szobatisztaságra nevelése

2019. január 14.

Új kedvencek szobatisztaságra nevelése

Akár kutyussal, akár cicával, vagy nyuszival bővült családunk, ha a lakásban tartjuk az új kedvencet, akkor az egyik legfontosabb dolog, amit meg szeretnénk neki tanítani, az bizonyára a szobatisztaság. Szerencsére a legtöbb kisállat képes megérteni azt, hogy nem végezheti el bárhol a dolgát. Ehhez négylábúnknak sok pozitív megerősítésre, nekünk pedig annál is több türelemre lesz szükségünk.

Kutya

Egy kiskutya általában 4-6 hónapos kora körül válik szobatisztává, de előfordulhat, hogy egyéves koráig még történnek balesetek. A méret befolyásoló tényező lehet. A kistermetű kutyusok például kisebb hólyaggal és gyorsabb anyagcserével rendelkeznek, ezért gyakrabban kell pisilniük.

A szobatisztaságra nevelést már akkor elkezdhetjük, amikor hozzánk kerül a kölyök. Minél következetesebbek vagyunk és minél több időt szánunk az első időben a kölyökre, annál hamarabb várhatjuk, hogy a kívánt helyen végzi el a dolgát. Fontos, hogy mindig azonos időben kapjon enni a kutyus, és az ütemezett étkezések között ne legyen számára elérhető helyen ennivaló. A reggelt mindig kezdjük azzal, hogy kimegyünk vele, és utána 30 percenként, majd minden étkezés után, valamint mielőtt elaludnánk, javasolt újra és újra kimennünk, hogy üríthessen az eb. Érdemes mindig ugyanarra a helyre vinnünk őt, hogy a szagok ösztönözzék. Amikor a kölyök elvégzi kint a dolgát, dicsérjük meg, és jutalmazzuk meg egy kis sétával a környéken, vagy játsszunk egyet. Fontos, hogy soha ne büntessük vagy üssük meg az állatot, mindig kedves szavakkal, gyakorlatiasan próbáljuk rávezetni arra, hogy mit is várunk el tőle. Csak akkor szidjuk meg a kölyköt (határozott tiltás), ha látjuk, hogy éppen nem kívánt helyen végzi a dolgát, utólag már nem fogja érteni, hogy miért korholjuk.

Macska

A cicák esetében kicsit könnyebb dolgunk van, de azért érdemes megfogadnunk néhány tanácsot. Például fontos, hogy az új minitigris területe eleinte legyen lekorlátozva egyetlen szobára. A kiválasztott helyiség egyik sarkában legyen az etető és az itató, a tőlük legtávolabbiban pedig a cica wc.

AniOne alomtál AristoCat kitten pink 37x6x28cm

Közvetlenül azután, hogy a kis bársonytalpú evett vagy ivott, mindig tegyük őt a macskaalomra. Akár kaparászhatunk is benne egy kicsit, hogy lássa a cica, hogy mit kellene csinálnia. Ha sikeresen az alomban végzi el a dolgát kedvencünk, akkor jöhet a dicséret és persze a jól megérdemelt jutalom.  Ha a toaletten kívülre sikerül piszkítania, akkor se szidjuk le, csak rakjuk azonnal vissza az alomra, és így próbáljuk megértetni vele, hogy oda kellett volna ürítenie. Akár a papírtörlőt is beletehetjük az alomtálcába segítségképp, amivel feltakarítottunk, ezzel is jelezve, hogy annak ott a helye. A cicák többsége gyakorlatilag, minimális segítséggel szobatiszta lesz, ha megfelelő alomtálcát kap.

Nyúl

Ha tapsifülesünk van, akkor a lényeg, hogy a ketrecen belül tanulja meg először a wc használatát. Vagyis eleinte ne engedjük ki kedvencünket szaladgálni. Tegyünk be a fapellettel megtöltött nyuszi wc-t a ketrec egyik sarkába.

AniOne kisemlős wc sarok színes L

Előfordulhat, hogy a nyúl másik sarkot fog választani magának folyóügyei elvégzésére, akkor tegyük át oda az almot. Az is megoldás lehet, hogy először nem teszünk be alomtálcát, és megvárjuk, hogy a nyuszi maga válassza ki a sarkot, ahová üríteni akar, majd arra a helyre tesszük az alomtálat, amibe szagmintának szennyezett almot teszünk. A nyusziknál gyakori, hogy evés közben már rögtön bogyóznak is, ezért a szénatartót érdemes a toalett mellé helyezni.

AniOne szénatartó fém fekete L

Szerencsére a nyulak ösztönösen egy helyre ürítenek, így valószínűleg ketrecen belül nem lesz problémánk az alomhasználattal, viszont azt, hogy akkor is a saját wc-jét használja a szőrgombóc, amikor szabadon bóklászik a lakásban, valószínűleg gyakorolnunk kell. Ha látjuk, hogy háziállatunk épp elkezdene üríteni, akkor tegyük be gyorsan a nyuszi wc-be. Amikor jó helyre piszkít, mindig dicsérjük meg. A balesetek nyomait először papírtörlővel tüntessük el – amit rárakhatunk utána az alomra szagmintának – a ketrecen kívüli szagokat pedig ecetes vízzel tudjuk eltávolítani, így kisebb eséllyel fog újra a korábban megjelölt helyre pisilni vagy bogyózni a tapsifüles. Ivarossá váláskor ismét előjöhetnek alomproblémák, ilyenkor az ivartalanítás megoldás lehet.

 

Forrás: pets.webmd.com, thesprucepets.com