Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Új minitigris a háznál – hogyan kerüljük el a cicaharcot!

2018. november 05.

Új minitigris a háznál – hogyan kerüljük el a cicaharcot!

A macskaharc valójában természetes viselkedés. A megakadályozásának és az elkerülésének a kulcsa az ok megfejtése. Vagyis rá kell jönnünk arra, hogy miért esnek egymásnak minitigriseink. Nem biztos, hogy mindig elsőre rájövünk, ezért fontos, hogy türelmesek legyünk cicáinkkal.

  1. Idegen macskaszag

Az új macska megjelenése nagyon is okozhat konfliktust. Korábbi cicánk idegen betolakodónak érezheti, akit mindenáron el akar zavarni. Szerencsére nem minden cica számára jelent egyformán hatalmas problémát egy új jövevény, de résen kell lennünk. Már az első találkozás előtt érdemes a várt minitigris szagát megismertetni kedvencünkkel, például egy-két törölköző segítségével. Elegendő a cica testét gyengéden megmasszíroznunk velük, és otthon letenni őket olyan helyeken, ahol barátkozhat az új szaggal bársonytalpúnk.

  1. Féltékenység

A féltékenység egy következő nyomós indok arra, hogy a macskák összekapjanak. Az új cica kezdetben szinte biztos, hogy több figyelmet kap majd tőlünk, ha erre külön nem ügyelünk igazán. Tehát ilyenkor mindenképp egyesével is érdemes foglalkoznunk kedvenceinkkel, és biztosítanunk kell korábbi cicánkat arról, hogy jut még bőven szeretet számára is. A sziámi cicák az átlagosnál jobban kötődnek gazdáikhoz, így náluk tényleg extra figyelem kell ahhoz, hogy megnyugodjanak és meggyőzzük őket, hogy ugyanolyan fontosak maradtak számunkra, mint az új pajtás érkezése előtt.

  1. Ivarérettség, hormonok

Nagyobb eséllyel alakulhat ki harc, ha valamelyik fél már elérte az ivarérett kort. Az ekkor megjelenő versengés első sorban a kandúroknál szokott jelentkezni, de nem meglepő az sem, ha nőstény cicánk válik ingerültebbé. Az első lépés a macskaharc elkerülésére ilyenkor az ivartalanítás. Ha ezen már túl vagyunk háziállatainkkal, akkor egy feromon tartalmú termék, mint például a Feliway, segíthet csökkenteni az agressziót.

  1. Területvédés

A macskák természetüknél fogva területvédők, még akkor is, ha ez nem jelent többet a kanapénk végénél. Az új cica szeretne magának egy saját területet kialakítani, a meglévő szobatigris pedig védeni szeretné eddigi, jól megszokott környezetét. Ez bizony katasztrófához vezethet.  Ilyenkor meg kell próbálnunk nekünk kijelölni a területeket, például a már említett szagmintás törölköző módszerrel. De vásárolhatunk meglévő cicánknak és az újnak is egy-egy macskabútort, így mindketten elégedetten foglalhatnak el valamit, ami biztosan csak az övék. Nagyon fontos, hogy minden cicának legyen külön, alomtálcája, legjobb, ha eggyel többet is elhelyezünk, mint ahány cicánk van. Fontos, hogy legyen elegendő búvóhely is, ahová a cicák ki tudnak térni egymás elől, ha akarnak. Természetesen a saját tányér is nagyon fontos.

Ha ezek a megoldások nem segítenek, akkor jöhet egy fokkal radikálisabb összeismertetés, ami egyes esetekben segíthet. Szerezzünk be egy benti kutyakennelt – ne cicaszállítót, mert az túl kicsi – helyezzük el az egyik szobában, és tegyük bele valamelyik macskát alommal, fekhellyel, ennivalóval és innivalóval együtt, a másik pedig kívül tartózkodjon, de persze az adott szobán belül. Hagyjuk őket egyedül. Ez menjen így egy hétig, és közben naponta változtassuk meg, a minitigrisek pozícióját, vagyis cseréljük meg a helyeket, így mindketten egyformán lesznek a kennelben és a kennelen kívül is. Amikor már úgy tűnik, hogy megszokták egymás jelenlétét, akkor engedjük ki a bezárt cicát is, és maradjunk bent velük a szobában. Játsszunk, jutalmazzuk meg őket. Ha valamelyik harcolni kezd, azt tegyük vissza a dobozba, és ezt folytassuk egészen addig így, amíg el nem fogadják egymást. A helyes viselkedésért viszont mindig járjon dicséret.

Fontos, hogy soha ne próbáljuk kézzel szétválasztani a verekedő állatokat, mert akkor mi is megsérülhetünk. Ehelyett csapjunk inkább hangos zajt, vagy fröcsköljük le őket egy kis vízzel. Soha ne üssük meg egyik cicát sem és ne kezdjük el kergetni őket, mert az csak erősebb agressziót válthat ki, és az eddigi bizalmat is elveszíthetjük.

A türelem és a bársonytalpúak kiismerése segíthet csak a harmonikus közös élet kialakításában.

 

Forrás: catster.com