Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Újévi fogadalmak kisemlős gazdiknak

2021. december 23.

Újévi fogadalmak kisemlős gazdiknak

Az újévi fogadalmak összeírásakor kisemlős gazdiként érdemes háziállatunkra is gondolni. Ideális megoldás lehet arra az esetre, ha egyébként nehezen tudjuk betartani a saját magunknak tett ígéreteinket. A listában szereplő fogadalmak viszont plusz motivációt jelenthetnek, melyek által boldogabbá tehetjük apró szőrgombócunkat, és akár magunkat is.

  1. Több mozgás a kisállattal

A testmozgás fontos az egészség és a mentális jólét szempontjából is. Ha kedvencünk sokat lustálkodik, akkor találjunk ki számára feladatokat. Akár kisebb akadálypályát is felállíthatunk a nappali közepén, melyen megtaníthatjuk kisemlősünket végighaladni. Azonban arra ügyeljünk, hogy a gyakorlat alatt kizárólag természetes összetevőjű falatokkal jutalmazzunk!

  1. Töltsünk együtt több időt

Karácsony környékén általában többet vagyunk otthon, így nagyobb figyelem tud irányulni szőrös pajtásunkra is, ám, januártól nehéz lehet a helyzet mindkét fél számára, hiszen vissza kell mennünk dolgozni vagy tanulni. Amikor a lakásban tartózkodunk, próbáljunk meg minden nap egy kicsit foglalkozni háziállatunkkal, hogy boldogabb legyen, és ne távolodjon el tőlünk. A közös játék, fésülködés és simogatás ne szoruljon a háttérbe a fárasztóbb napokon sem. Bármelyiket is választjuk, segít majd tovább erősíteni a köteléket.

  1. Tanítsunk meg valami újat

Sok gyakorlással akár a nyuszik és a tengerimalacok is megtanulhatnak egy-két érdekes trükköt. Idén próbáljunk ki legalább egyet! Lehet olyan egyszerű is, mint a „forog” vezényszó használata, melyre könnyedén rávehetjük kisállatunkat, ha egy jutalomfalatot irányítunk körbe a feje körül (vagyis az orránál fogva vezetjük), és a sikeres forgás után oda is adjuk neki a csemegét a dicséret közben.

  1. Etessünk egészségesen

Előfordulhat, hogy karácsonykor túlságosan elkényeztettük kedvencünket, de januártól muszáj újra odafigyelnünk arra, hogy kevesebb legyen a nassolás és vissza kell térnünk az egészséges étrendhez. Mindig nézzük meg az eleségek és a snackek összetevőit is, és győződjünk meg arról, hogy nincs bennük hozzáadott cukor és egyéb mesterséges adalékanyag sem.

  1. Látogassuk meg az állatorvost

Évente egyszer ajánlott elvinnünk kis barátunkat az állatorvoshoz, akkor is, ha úgy látjuk, jól érzi magát. Az általános vizsgálat során időben elcsíphető lehet egy-egy még lappangó betegség, és mint tudjuk, minél hamarabb elkezdődik a kezelés, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Illetve azt is meg tudjuk beszélni az állatorvossal, hogy megfelelő-e a súlya és az egészségügyi állapota kisemlősünknek, vagy szükséges-e bármit módosítanunk az eddigi étrendjén.