Ültetés tanítása

2016. március 29.

Ültetés tanítása

Azt hiszem, az összes engedelmességi feladat közül, az ültetést a legegyszerűbb tanítani. Amennyiben kölyökkutyánk van, érdemes ezzel kezdeni. Gyorsan lesz sikerélményünk.

A dolog nyitja, hogy fel kell szerelkeznünk a kutyusunk számára legizgalmasabb jutalomfalattal. Nagyon fontos, hogy meg akarja szerezni azt a falatot, különben gyorsan érdektelenné válik és ott hagy bennünket.

A jutalomfalatot a kezünkben tartva, húzzuk felfelé az orra előtt a falatot egészen magasra, a feje fölé és tartsuk ott. Olyan magasságban tartsuk a kezünket, ahol, ha két lábra áll sem éri el. Ezután csak türelemmel kell várnunk és ismételgetni a vezényszót, hogy közben az is rögzüljön. Eleinte megpróbál majd ugrálni, pörögni-forogni, ugatni, majd leül gondolkodni, hogy mivel is juthatna hozzá a falathoz és máris ott vagyunk, hogy kedvencünk ül a fenekén. Ebben a pillanatban azonnal meg is kaphatja a jutalmát. Ezt ismételjük meg párszor, pillanatok alatt rá fog jönni, minél előbb ül le, annál előbb kapja meg a jutalmát. Amennyiben kedvencünk lefeküdne, lépjünk hátra és hívjuk magunkhoz, hogy felálljon és tovább próbálkozzon.

Könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy kedvencünk, csak jutalomfalat ellenében hajlandó leülni. Ezt úgy kerülhetjük el, ha egy idő után elkezdjük random adni a jutalomfalatokat. Miután látjuk rajta, hogy azonnal leteszi a fenekét a vezényszóra, kezdjük el ritkítani a jutalomfalatos dicséretet, míg végül teljesen elhagyhatjuk. Természetesen dicséretet mindig kapjon, csak jutalomfalat nélkül. Emellett tegyük szociálisabbá a dicséretét. Ne csak beletömjük a jutalomfalatot, de közben simogatást, esetleg masszázst is kapjon mellé.

A tanítást természetesen ebben az esetben is otthon, nyugodt környezetben kezdjük. Így könnyebb lesz magunkon tartani kedvencünk figyelmét és gyorsabban érünk el sikert.