Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vadászgörény – kinek való és kinek nem?

2019. augusztus 28.

Vadászgörény – kinek való és kinek nem?

A vadászgörények aranyos, játékos és kíváncsi háziállatok, ám rendkívül speciális igényeik vannak. Éppen ezért nagyon meg kell fontolnunk, hogy biztosan egy vadászgörény lesz-e a megfelelő kiskedvenc számunkra. Ahhoz, hogy jó gazdik lehessünk, például rengeteg szabadidővel kell rendelkeznünk, ugyanis a görények rendszeres foglalkozást, képzést igényelnek.

Tehát az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, az az, hogy elegendő időnk van-e egy vadászgörényre. A görényeknek nagy térre, és legalább napi két óra játékidőre van szükségük a ketrecükön kívül. Ehhez pedig az is fontos, hogy otthonunk görény-biztos legyen, vagyis sehol ne eshessen bajba örökmozgónk. Igyekezzünk a kint töltött idő alatt végig szemmel tartani kedvencünket, hogy azonnal segíteni tudjunk, ha szükséges.

Továbbá az is időt igényel, hogy megneveljük kisállatunkat, például, hogy megértessük vele, hogy nem szabad harapni, hogy hozzászoktassuk az érintésekhez, valamint megtanítsuk az alomtálca használatára. Mindezek mellett ajánlott begyakoroltatnunk trükköket is a mentális stimuláció érdekében. És nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az ételkészítésre és az etetésre is időt kell szánnunk naponta 2-4 alkalommal, valamint a ketrecet és a görény wc-t is tisztán kell tartanunk.

Abba is bele kell gondolnunk, hogy a vadászgörények leginkább párban vagy csapatban érzik jól magukat. Ami azt jelenti, hogy legalább két göri lenne az ideális, ami a rendszeres kiadások megduplázódását eredményezi.

A vadászgörények ráadásul akár 10 évig is élhetnek, tehát biztosnak kell lennünk abban, hogy később sem fognak jelentősen megváltozni a körülményeink. De az is jó megoldás lehet, ha már idősebb állatot fogadunk be például valamelyik görénymentő egyesülettől, ezzel reményt adva neki egy új, boldogabb életre.

Azt is muszáj megfontolnunk, hogy a vadászgörény megfelelő háziállat-e az egész család számára. A harapás lehetőségének fennállása miatt gyerekek mellé például nem javasolt görényt hazavinnünk. A kicsik még nem tudnak óvatosan hozzányúlni egy kisállathoz, ezért hamar sérülés lehet a vége. Ha a gyerekek már idősebbek, akkor kisebb eséllyel lesz belőle probléma, feltéve, ha mindvégig felügyeljük a barátkozást, és megtanítjuk a gyerkőcöknek, hogy hogyan kell megfelelően bánni egy görénnyel.

Ha szeretjük nyitva tartani az ajtókat és az ablakokat – például szellőztetés céljából – akkor sem biztos, hogy a vadászgörény a megfelelő kisemlős számunkra, ugyanis hamar meg tudnak lépni otthonunkból. És azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy a görik szeretnek láb alatt lenni, ami kellemetlen következményekkel járhat mind az állatok, mind a családtagok számára, tehát nagyon oda kell figyelnünk rájuk.

Végezetül az sem elhanyagolható szempont, hogy ha már van otthon bármilyen más, kisebb háziállatunk – például egerünk, patkányunk vagy nyulunk – akkor nem ideális egy vadászgörényt is befogadnunk, mert veszélyt jelenthet rájuk. Ugyanígy macskánk vagy kutyánk is sérülést okozhat a görényben, még akár egy barátságos játék közben is a méretarányok miatt. Ezért vadászgörényt csak akkor javasolt tartanunk, ha nincs más háziállat a családban.

Ha viszont úgy érezzük, hogy minden vágyunk egy göri, és a megfelelő tartási körülményeket is biztosítani tudjuk a számára hosszú éveken keresztül, akkor nincs más dolgunk, mint egy megbízható tenyésztőt felkeresni, és a segítségével létrehozni otthonunkban a görénylakot.