Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vadászgörény kisokos

2019. április 23.

Vadászgörény kisokos

A vadászgörények játékos, huncut, szórakoztató kisállatok, akik sok vidámságot képesek hozni az életünkbe. Nagyon interaktívak, ezért fontos, hogy napi szinten tudjunk időt szánni a közös mókázásra, és ne hagyjuk egész nap egyedül a ketrecében kedvencünket. Bár a görény-gazdik általában imádják kedvencüket és nem is elégszenek meg egyetlen görivel, ezek a kisállatok mégsem valóak mindenkinek. Mielőtt befogadnánk egy vagy két kis energiabombát, néhány dolgot feltétlen tudnunk kell.

  1. Mindenhova bejutnak

A vadászgörények ásnak, odúznak, és mindent megrágcsálnak – főleg amikor még fiatalok – és nem ritka az sem, hogy elcsennek, majd elrejtenek dolgokat a szekrénybe, az ágy alá vagy valamilyen titkos helyre. Ha valami nincs leszögezve, ráadásul gumi- vagy habalapú, akkor az biztosan a görény szájába kerül előbb vagy utóbb. Ez persze bizonyos tárgyak esetében veszélyt jelenthet, különösen akkor, ha az emésztőrendszerig jut a dolog. Ugyancsak veszélyforrásként kell megemlítenünk az elektromos kábeleket is. Mielőtt kiengedjük szőrös pajtásunkat a ketrecéből, el kell pakolnunk mindent a padlóról, hogy teljesen biztonságos legyen a terep. Még a zoknik és a cipők se maradjanak elől.

  1. Nagy a mozgásigényük

Bár a vadászgörények nagyon szeretnek lustálkodni, két pihenés között futkároznak, kúsznak-másznak a földön. A fiatalabb példányok szívesen kergetnek játékszereket, vadásznak a lábujjainkra, és gyakran vannak láb alatt. Azok a vadászgörények, amelyeknek nincs lehetősége rendszeresen, aktívan mozogni a ketrecen kívül, gyakran túleszik magukat és elhízottak lesznek. Tehát, ha egy ilyen kisállatot szeretnénk tartani, akkor sok játékidővel kell számolnunk.

  1. Szükségük van barátokra

A vadászgörények számára fontos az emberek és/vagy más görények jelenléte, hiszen a szórakozás csak a haverokkal az igazi. Ezért is választ a legtöbb gazdi társat kedvence mellé. Persze, mint minden élőlény, a görények is eltérő személyiségekkel és igényekkel rendelkeznek. Tehát, ha új szőrös családtagot viszünk haza, akkor fontos, hogy az első napokban folyamatosan figyelemmel kísérjük az állatkák kapcsolatát, mielőtt még kettesben hagynánk őket. Győződjünk meg arról, hogy mindkét göri egyformán hozzá tud férni a játékokhoz, az élelemhez, a fekhelyhez, a rejtekhelyekhez, hogy ne legyen okuk a marakodásra.

  1. Be kell oltatni őket

Fontos, hogy vadászgörényeinket rendszeresen beoltassuk veszettség és szopornyica ellen, még akkor is, ha bent tartjuk őket. Szopornyica vírusa ellen 3 alapoltást kell beadni a kölyöknek, majd évente szükséges ismételni azt. Veszettség ellen az első évben 2 alkalommal kell immunizálni, majd évente szükséges megismételni az oltást. Ha csak véletlenül is, de találkoznak egy fertőzött kutyával vagy esetleg egy denevérrel, akkor azonnal el is kaphatják a vírust, mert rendkívül érzékenyek rá.

  1. Hajlamosak súlyos betegségekre

A beltenyésztés segíthet a legjobb tulajdonságok kiválasztásában és fenntartásában – például temperamentum, bundaszín – ám ezzel egyidejűleg a betegségek megjelenésének esélye is növekszik általa. Gyakori betegségek például a mellékvesekéreg túlműködés, elhúzódó tüzelés, cukorbetegség,a mellékvese és a hasnyálmirigy daganat, illetve az inzulinoma. Ezek már fiatal korban is megjelenhetnek. Az idősebb egyedeknél a szívbetegség is jellemző lehet.. Igyekezzünk jó hírű tenyésztőtőktől vadászgörényt választani, és készüljünk fel arra lelkileg és anyagilag is, hogy nagy rá az esély, hogy komoly egészségügyi problémákat kell majd kezeltetnünk.

  1. Húsevőek

A vadon élő görények általában rágcsálókkal és nyulakkal táplálkoznak. Nem képesek megemészteni a növényi tápanyagokat. Ezért, ha egy tenyésztő azt javasolja, hogy zöldséggel és gyümölccsel is kínáljuk majd kis barátunkat, akkor meg kell állapítanunk, hogy nem egy szakértővel állunk szemben. A vadászgörényeket magas zsír- és fehérjetartalmú, valamint alacsony szénhidráttartalmú étellel kell etetnünk. A helyes táplálás érdekében a kereskedésekből kifejezetten vadászgörények számára készült eleséget kell vásárolnunk.

Tehát egy (vagy két) vadászgörény sok időt és gondoskodást igényel, és esetenként komolyabb kiadásokkal is kalkulálnunk kell. Csak akkor fogjunk bele a kisállatok tartásába, ha hajlandóak vagyunk 6-8 vagy akár 10 évre is elköteleződni.