Változatos táplálkozási tippek gekkók számára

2020. augusztus 28.

Változatos táplálkozási tippek gekkók számára

Mielőtt hazavinnénk egy gekkót, fontos tudnunk, hogy mivel kell majd etetnünk újdonsült hüllőnket. A legtöbb gyíkhoz hasonlóan a gekkók is ragadozók, főként különféle rovarokkal táplálkoznak. Az eleségként kínálható rovarok pontos fajtája, az etetési ütemterv, az ennivaló mennyisége és az étrendkiegészítők használata pedig attól függ, hogy milyen fajtájú gekkót szeretnénk, mennyi idős és mennyire aktív.

A legtöbb hidegvérűvel ellentétben a gekkók emésztőrendszere általában nem tudja feldolgozni a cellulózt (növényi rostot), ezért mindenképp fel kell készülnünk arra, hogy például különféle tücsköket és kukacokat kell vásárolnunk gyíkunk számára. Néhány tippet érdemes megfogadnunk hüllőnk táplálásához, hogy egészséges és boldog élete lehessen mellettünk.

  1. Ezekkel a rovarokkal kínáljuk gekkónkat: tücskök, lisztkukacok, viaszmoly lárvák, selyemhernyók, csótányok.
  2. Gyíkunk számára a mérete alapján válasszuk ki a megfelelő rovart. Ahhoz, hogy könnyedén el tudja fogyasztani az eleséget, bébi gekkónknak sokkal kisebb rovarokra lesz szüksége, mint egy már kifejlett példánynak.
  3. A magas zsírtartalmú rovarokat, mint a viaszmoly lárvák és a selyemhernyók, inkább csak hetente egyszer, csemegeként kínáljuk, mert, ha túl sokat fogyaszt belőlük pajtásunk, akkor az akár elhízáshoz is vezethet, ami különböző egészségügyi problémák kialakulásával járhat.
  4. A fiatal gekkókat naponta egyszer kell etetni, az idősebbeket pedig elegendő kétnaponta. A legjobb, ha kora délután vagy késő este történik az etetés, mert a vadon élő példányok ilyenkor szoktak vadászni.
  5. Gyíkunk hosszának minden 2,5 centiméterére számoljunk egy rovart, így kapjuk meg a szükséges ennivaló mennyiséget. Ehhez persze a megfelelő méretű eleségállatok kiválasztása is elengedhetetlen. Ügyeljünk arra, hogy ne etessük túl hüllőnket.
  6. Soha ne adjunk kedvencünknek zöldségeket vagy gyümölcsöket, mert a gekkók rovarevők, ami azt jelenti, hogy más táplálékot nem tudnak megemészteni.
  7. A rovarokat beszerezhetjük rendszeresen kisállatkereskedésből vagy állati áruházból, de akár otthon is tenyészthetjük őket, ha van hozzá elég helyünk és affinitásunk.
  8. A legegyszerűbben tücskökhöz juthatunk hozzá, és teljesen megfelelőek egy gekkó számára alap táplálékként, de gyíkunk étrendjét úgy tehetjük kiegyensúlyozottá és változatossá, ha időnként férgekkel és kukacokkal is meglepjük őt esténként.
  9. A rovarokat közvetlenül etetés előtt hempergessük meg kifejezetten hüllők számára készült vitaminporban.

Bár a gekkók nem tartoznak a legnagyobb gyíkok közé, remek étvággyal rendelkeznek. Mivel szinte minden rovart szívesen elfogyasztanak, ezért a mi feladatunk az, hogy változatos és a szükséges tápanyagokban gazdag étrendet biztosítsunk hidegvérűnknek. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy pontosan miből és mennyit adjunk kisbarátunknak, akkor kérjünk tanácsot egy tenyésztőtől vagy forduljunk hüllőkre szakosodott állatorvoshoz.