Védőoltás útmutató cicák számára

2021. április 30.

Védőoltás útmutató cicák számára

Sajnos a mondással ellentétben, a macskáknak valójában nincs kilenc élete, tehát mindent meg kell tennünk azért, hogy megóvjuk minitigrisünk egészségét. Ehhez pedig elengedhetetlenek a megfelelő védőoltások, melyek megvédhetik cicánkat a különböző vírusok és baktériumok okozta betegségektől, valamint az immunrendszerét is erősíthetik.

Akár kölyök, akár már felnőtt macskánk van, az állatorvos segíthet abban, hogy mely oltóanyagok az ideálisak a számára, és azokat milyen rendszerességgel kell beadatnunk. Ehhez több tényezőt is figyelembe kell venni, például az életkort, az általános egészségügyi állapotot, de még az életstílust is. Szempont lehet továbbá az is, hogy mekkora eséllyel találkozhat a bársonytalpú egy adott betegséggel. Ugyan, országonként eltérő, de lehetnek olyan oltások is, amelyeket kötelezően ír elő a törvény, mint például kutyák esetében a veszettség ellenit, amivel szerencsére a legtöbb gazdi tisztában is van. Ha macskáról van szó, általában több a kérdőjel.

Mikor kell oltatni?

Az oltásprogramot a kiscicák 6-8 hetes kora körül ajánlott elkezdeni, nagyjából 16 hetes korig. Ilyenkor 3-4 hetente kap a kölyök injekciót, és ezeket az oltásokat meg kell majd ismételni egy évvel később is. Vakcinától függően, a felnőtt macskáknak már ritkábban kell oltást beadatni, elegendő lehet 1 vagy akár 3 évente is. Oltás előtt célszerű elvégezni egy macska leukózis és macska AIDS szűrésére alkalmas gyorstesztet (FeLV/FIV), ami egy egyszerű vérvétel, és 10 perc múlva eredménye van a szűrővizsgálatnak, hogy tisztában legyünk állatunk státuszával ezen a téren.

Milyen oltások kellenek?

Bizony vannak olyan vakcinák, melyek minden bársonytalpú számára ajánlottak:
– veszettség ellen
– macska panleukopenia vírus (FPV) ellen
– macska calicivírus fertőzés ellen (FCV)
– macska vírusos rhinotracheitis ellen

Utóbbi hármat gyakran kombinált oltásként (FVRCP) kapják a cicák. Ezeken felül pedig szükség lehet további szérumokra is (pl. leukémia és szamárköhögés ellen), attól függően, hogy mennyit tartózkodik a háziállat a szabadban, mekkora eséllyel találkozik más macskákkal, és mennyire jellemzőek egyes betegségek a környéken. 

A macska leukémia vírus ellen azoknak a minitigtiseknek ajánlott védekezni, amelyek találkoznak más bizonytalan státuszú macskákkal, akár azért, mert kijárnak a lakásból, akár azért, mert a gazdájuk új cicákat fogad a lakásába. Mivel ez a betegség nem gyógyítható, csak karbantartható, tünetileg kezelhető, ezért a legfontosabb a megelőzés.

Azt gondolhatnánk, hogy bársonytalpúnkat a lakásban tartással automatikusan megvédjük ezektől a betegségektől, ám, a vírusokbaktériumok bejuthatnak a levegő által is az ajtón vagy az ablakokon keresztül, leginkább pedig cipőtalpon. Ha az állatorvos indokoltnak tartja a védőoltás beadatását, fogadjuk meg a tanácsát.

Mivel az oltások nem biztosítanak tökéletes védettséget a betegségekkel szemben, ezért annak érdekében, hogy megóvjuk kedvencünk egészségét, nagyon fontos, hogy igyekezzünk cicánkat távol tartani a fertőzött állatoktól és környezetüktől.