EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Díszhalaink etetése

2014. június 15.

Díszhalaink etetése

A megfelelő étrend fontos feltétele díszhalaink egészségének. Ne etessük túl őket! Az akváriumi halak helyes táplálásának aranyszabálya, hogy a kevesebb néha több.

A díszhalak elég hamar rájönnek, hogy az akváriumhoz közelítő személy egyben az ételszállító is. Odagyűlnek az üveg mellé és akrobatikus mutatványokkal igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. Lenyűgöző produkció, de nem szabad bedőlni neki. A halak nem ismerik a jóllakottság érzését, ezért mindig több ételt követelnek maguknak. Ha bedőlünk a trükkjeiknek és túl sokat eledelt adnunk nekik, túlsúlyosak lesznek és megbetegedhetnek.

Kövessük tehát a kétperces szabályt, amelynek segítségével kideríthetjük, mennyi táplálékra van szükségük igazából. Az az eledel, amelyet nem esznek meg, leülepszik az akvárium aljára. A megmaradt ételt szippantsuk ki két perc után, hogy ne rontsa a víz minőségét. Legközelebb ennyivel csökkentsük a halak ételadagját.

A szükséges etetések száma függ a halak korától, ivadékoknak még naponta háromszor- négyszer kell táplálékot adni, míg a kifejlett példányokat esetében a napi egy-két etetés javasolt. Újabban az akvaristák nagyobb része a napi két etetést javasolja (kisebb adagok). Tanácsos lehet heti egyszer koplalónapot tartani, legalábbis vannak olyan szakemberek, akik esküsznek erre. Természetesen az, hogy lehet-e koplaltani az állatokat attól függ, hogy milyen halakat tartunk (pl.: ivadékoknál ez abszolút nem javasolt).

Figyeljünk oda a halak egyéni szükségleteire. Célszerűbb tablettás eledelt adni azoknak a halaknak, amelyek az akvárium alján szeretnek sündörögni, mert ez a típusú étel azonnal lesüllyed. A harcsafélék és társaik így biztosan hozzájutnak a betevőhöz.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_feneklako_halak_reszere_100ml/

A felszín közelében táplálkozó halak számára a legjobb a lemezes táp, az akvárium középső részét kedvelő fajok számára pedig a granulált eleség az optimális.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_komplex_250ml/

Ha nem biztos benne, hogy az Ön halainak mi kell, kérdezze bátran áruházaink eladóit.

A fagyasztott planktont is kínálhatunk halainknak kiegészítésként. A kis falatkák szúnyoglárvát, vízibolhát és tubifexet tartalmaznak, igazi ínyencségek. Természetesen etetés előtt olvasszuk fel a fagyasztott táplálékot és ne felejtsük el jó alaposan átmosni, mielőtt tálaljuk őket.

Ne gyűjtsünk élő eledelt a halaknak a természetből. Az édesvízi bolha, a sórák és a tubifex mind-mind a díszhalak kedvelt csemegéi, de csak boltban szabad beszerezni őket, hogy biztosan fertőzésmentesek legyenek. A természetben begyűjtött kis teremtmények ugyanis különböző kórokozókat juttathatnak az akváriumba, amelyek halaink megbetegedését okozhatják. Ezen kis élőlények gyűjtése sok helyen természetvédelmi okokból tilos, és komoly büntetést von maga után.

Ne halmozzunk fel óriási készleteket, még ha praktikusnak is tűnik a gondolat, mert az idők folyamán értéke vitaminok és nyomelemek távoznak az étekből. A megvásárolt ételt legfeljebb három hónapon belül használjuk fel, aztán vegyünk újat. Ha egy csomagot felbontottunk, sötét helyen tároljuk, például egy fiókban az akvárium alatt, mert a fény is ronthat az étel tápértékén.

Zöldség, mint csemege. Sok lelkes akvárium-tulajdonos nem is sejti, hogy a halak szeretik növényekkel kiegészíteni az étrendjüket. Nyugodtan adjunk nekik olykor egy kis zöldséget is, de mossuk le róluk a permetet, és szedjük ki rögtön a vízből a maradékot. Ügyeljünk arra, hogy mindig az idényzöldségek közül válasszunk. Adhatunk a halaknak például: uborkát, cukkinit, brokkolit, spenótot, zöldborsót, sárgarépát, pitypangot, tyúkhúrt , csemegekukoricát. A zöldségeket alapos mossuk meg, majd pároljuk meg, így kínáljuk a halaknak. A friss zöldfélék fogyasztása különösen algaevő halak számára fontos.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem