Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hajmeresztő cica-gondok: szőrgombócok, és amit tehetünk ellenük

2017. október 27.

Hajmeresztő cica-gondok: szőrgombócok, és amit tehetünk ellenük

Közeledik a szőrváltás, házitigriseink a télre készülve vastagabb bundát növesztenek. Ilyenkor a mosakodással sokkal több szőr jut a gyomrukba, ami kemény gombóccá állhat össze, így akár komoly problémát is okozhat. Bár sok cicánál nem alakulnak ki panaszok a vedlés során, de azért nem árt, ha odafigyelünk, és inkább megelőzzük a bajt. Igyekezzünk megkönnyíteni nekik ezt az időszakot. Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy hogyan tudunk segíteni nekik!

A macskák hihetetlenül tiszta állatok, így természetes, hogy gyakran tisztogatják a bundájukat. A mosakodás során a kihullott szőr a nyelvükön ragad, amelyet nagy eséllyel le is nyelnek. A cicák gyomra nem tudja feldolgozni a lenyelt szőrt, így egy gombóccá tömörödve gondot okozhatnak. A gombócok a gyomorban úgy viselkednek, mint egy idegentest (mintha a cica mondjuk egy játék kis darabját nyelte volna le), irritálják a nyálkahártyát, ezért hányást okozhatnak. A hányadékban ilyenkor általában szőrcsomókat láthatunk. Ne ijedjünk meg – ez azért van, hogy kedvencünk ne legyen beteg és meg tudjon szabadulni a gyomrában lévő szőrtől. Ha a szőr már kemény gombóccá állt össze, azt nem tudja kihányni az állat, ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy a cica kisebb nagyobb gyakorisággal hány. Akkor is kezdjünk a szőrgombóc jelenlétére gyanakodni, ha az állat csak hetente egyszer-kétszer hány. Sajnos súlyosabb esetben az is előfordulhat, hogy a szőrgombóc elindul lefelé a bélcsatorna irányába és ott elzáródást okoz. Ilyenkor súlyosabb hányás, levertség, hasi fájdalom, étvágytalanság, a bélsár hiánya, esetleg nagyon híg bálsár jelenléte hívhatják fel a figyelmet a betegségre. Nagyon fontos, hogy a cicának adjunk szőrgombócoldó pasztát, vagy olyan tápot, ami tartalmaz ilyen összetevőt. A legtöbb prémium táp összetevői segítenek ennek a problémának a leküzdésében. Ha a pasztát választjuk, akkor azt rövidszőrű cicáknak elegendő lehet csak a vedlési időszakban adagolni megelőző célzattal, hosszúszőrű állatoknak egész évben lehet ilyen készítményt adni heti rendszerességgel. Ha a cica már hány, akkor 5-7 napon át szükséges pasztát adni.

PetBalance malt-soft szőroldó paszta cicáknak 100g

Egy hasznos módszer, hogy elkerüljük a szőrcsomók képződését az állandó fésülés: az így eltávolított szőr nem jut a cica szervezetébe, rendezettebb lesz a bundája arról nem is beszélve, hogy ez nagyszerű alkalom arra, hogy kényeztessük minitigrisünket és építsük kapcsolatunkat vele.

fit+fun szőrápoló kesztyű cicák és kutyák számára 24×18,5 cm

Ha még biztosabbak akarunk lenni a dolgunkban, helyezzünk el lakásunkban macskafüvet. Ez nem csak egy nagyszerű, természetes rostforrás, amely segíti bársonytalpú barátaink emésztését, hanem jó módszer a többi szobanövény megóvása érdekében is!