5 tévhit a papagájtartásról

2021. július 29.

5 tévhit a papagájtartásról

Az emberek évezredek óta tartanak háziállatként papagájokat, mégis sok mítosz és tévhit kering a díszmadarak körül. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk gondozni kezdőként is szárnyasunkat, tudnunk kell, mi az, ami igaz, és mi nem. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy nem szándékosan ugyan, de rosszul bánunk majd kedvencünkkel, ami akár megbetegedéshez is vezethet.

  1. Jól megvannak egyedül

A papagájok rendkívül barátságos és szociális állatok, akkor érzik igazán jól magukat, ha kellő figyelmet kapnak. Ennek oka, hogy a szabadban élő madarak csapatokban, rajokban élnek, otthonunkban pedig „mi vagyunk a raj”. Ha nem adunk elegendő szeretetet és törődést csőrös pajtásunknak, akkor rövid időn belül megváltozhat a viselkedése a kezdetekhez képest. Előfordulhat rikácsolás, tolltépkedés, agresszivitás. Tehát háziállatunkkal naponta játszanunk, beszélgetnünk kell, nem hagyhatjuk hosszabb időre magára. Ezzel együtt az is tévhit, hogy egy díszmadár kevesebb figyelmet igényel, mintegy kutya vagy egy macska.

  1. Minden papagáj beszél

Senki sem tudja garantálni azt, hogy papagájunk beszélni fog. Ha nagyon szeretnénk megtanítani szárnyasunkat néhány hang utánzására, akkor érdemes tenyésztőhöz fordulnunk, és olyan madarat választanunk, melynek a szülei is tudnak beszélni. Ezt követően pedig sok-sok órát kell foglalkoznunk tollas barátunkkal és beszélnünk hozzá ahhoz, hogy kedvet kapjon az utánzáshoz, és elkezdjen beszélni. 

  1. Csak magokat fogyasztanak

Jóllehet, a magok a papagájok étrendjének legfontosabb részei, de ha azt szeretnénk, hogy csőrösünknek hosszú és boldog élete legyen, akkor gyümölcsökkel és zöldségekkel is rendszeresen kínálnunk kell. Tehát a kereskedésben kapható díszmadaraknak összeállított eleségek mellett bátran adjunk háziállatunknak például mangót, almát (magok nélkül), áfonyát, répát, brokkolit vagy uborkát is. Azok a szárnyasok, amelyek csak magokat esznek, hajlamosabbak a betegségekre.

  1. Alacsony igényű állatok

Ez nagyon messze áll az igazságtól, ugyanis legalább annyi figyelemre és gondoskodásra van szükségük, mint a kutyusoknak és a cicáknak. Kényesek, és megkövetelik a törődést. Szükségük van interakcióra, speciális étrendre, különböző felszerelésekre, játékokra, mozgásra. Egész életükben játszani kell velük, ellentétben a kutyákkal, akik idősebb korukra nagyjából kinövik ezt. Tehát pénzt és időt egyaránt be kell fektetnünk, ha papagájt szeretnénk tartani.

  1. Piszkosak

Normál körülmények között valójában a papagájok annyira ügyesek tudnak lenni, mint a bársonytalpúak. Az egészséges díszmadarak órákig képesek tollászkodni, ápolgatni magukat. Ugyan kisebb eséllyel, de azt is megtanulhatják, hogyan ürítsenek egyetlen területre a kalitkában. Ha piszkos, rendezetlen madarat látunk, akkor annak valószínűleg a helytelen tartás az oka.