Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

5 tipp, hogyan rendezd be első akváriumodat!

2022. október 27.

A döntést, hogy összeállítsuk első akváriumunkat, valószínűleg nem fogjuk megbánni, legalábbis, ha jól csináljuk. Az otthoni akvárium egy élvezetes módja annak, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Egy kis ökoszisztéma felépítése és a gyarapodásának a megfigyelése arra is kiváló, hogy a gyerekeket már egészen kicsi koruktól kezdve megtanítsuk a felelősségre és az állatok szeretetére.

Ám, ha nem értjük, hogyan kell megfelelően gondoskodni akváriumunkról és annak lakóiról, akkor gyorsan kudarcba fulladhat a projekt. Nem elegendő megvenni egy akváriumot, beletenni a berendezéseket, feltölteni vízzel beleengedni a halakat. A díszhalak életben maradásához sok apró szempontot kell figyelembe venni.

Akár egyetlen bettát szeretnénk, akár több tucat pikkelyest, ugyanazok az alapelvek érvényesek. Ahogyan fel kellene készítenünk otthonunkat egy kiskutya vagy egy cica érkezésére, ugyanúgy meg kell teremtenünk a díszhalak számára is azt a környezetet, amely elengedhetetlen egészségük és jólétük megőrzéséhez.

Néhány tipp segíthet abban, hogy biztosan sikeresek legyünk a haltartásban.

1. Szánjunk rá elegendő időt

Vannak, akik elhatározzák magukat és ugyanazon a napon megveszik az akváriumot és a halakat is, de ez így nem helyes. Mielőtt betelepítenénk a pikkelyeseket új lakóhelyükre, hagynunk kell a szükséges jó baktériumok elszaporodását az aljzatban és a szűrőben a később keletkező szennyeződések megfelelő lebontásához. Az ammónia és az egyéb káros anyagok felhalmozódása az akváriumban mérgezővé válhat a kopoltyúsok számára. Az egészséges mikroorganizmusok hiányában ez a folyamat sokkal gyorsabban megy végbe.

Tehát kezdjük el életre kelteni az akváriumot, még mielőtt pikkelyeseink is helyet kapnának benne. Ehhez minden eszközt megtalálhatunk az állatkereskedésekben és az akvarisztikákban.

2. Legyen otthon víztesztünk

Szerezzünk be egy vízteszt készletet és tanuljuk meg a használatát. Olyan megbízható terméket válasszunk, amely a pH-t, az ammóniát, a nitrátot és a nitriteket egyaránt képes észlelni. A szett megmutatja, hogy akváriumunk a megfelelő ciklusban van-e, elfogadhatóak-e az értékei, és figyelemmel kísérhetjük a változásokat, amikor új lakókat költöztetünk a vízbe.

3. Teszteljük vizünk pH értékét

Függetlenül attól, hogy kútvizet, csapvizet vagy kereskedelmi forrásból származó vizet használunk, teszteljük le, és nézzük meg milyen értékkel rendelkezik alapállapotában. Így kapunk egy képet arról, hogy mennyire savas a vizünk. Sok halfaj képes alkalmazkodni a pH-értékek tartományához, tehát mindaddig, amíg a számuk nincs messze az elfogadható értékektől, az rendben lehet, de érdemes lehet korrigálni a vízminőségen. Emellett ügyeljünk az olyan adalékanyagokra is, mint a klór, amely káros a vízi előlényekre, tehát semlegesíteni kell.

4. Ismerjük meg a halakat

Egyszerűen csak besétálni az állatkereskedésbe és az eladókra hagyatkozni nem elegendő. Mielőtt megvásárolnánk díszhalainkat, tájékozódjunk. Keressünk fel tapasztalt akvaristákat, olvasgassunk fórumokon, honlapokon, esetleg vásároljunk szakkönyveket. Fontos például a díszhalak végleges mérete, hogy mivel táplálkoznak, hogy mennyire igényesek, és az is, hogy milyen temperamentumúak, különösen akkor, ha több halfajtát szeretnénk együtt tartani.

5. Haladjunk lépésről lépésre

Ne tegyünk bele minden kopoltyúst azonnal a vízbe. Egyszerre mindig csak néhány halat vigyünk haza, így az akvárium lépést tud tartani a bioterheléssel, aminek köszönhetően nagyobbá válik a pikkelyesek túlélési esélye. Ha több lakót szeretnénk, akkor bővítsük a csapatot hetente pár darab díszhallal, és menet közben rendszeresen teszteljünk. Az optimális értékek fenntartásában segíthet, ha az akvárium vizének körülbelül 30%-át heti szinten friss, tiszta vízre cseréljük.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

5 tipp, hogyan rendezd be első akváriumodat!

5 tipp, hogyan rendezd be első akváriumodat!

Itt a tél! – Akváriumfűtés 1×1

Itt a tél! – Akváriumfűtés 1×1

A sósvízi akvárium – szuper kihívás haladó akvaristáknak!

A sósvízi akvárium – szuper kihívás haladó akvaristáknak!

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.