Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5 tuti tavaszi tipp cicagazdiknak

2019. április 22.

5 tuti tavaszi tipp cicagazdiknak

Tavasszal, az idő felmelegedésének köszönhetően a benti cicák is egyre többször szeretnének a kertben tartózkodni. Ám ez az időszak a szépségei mellett bizony veszélyeket is magában rejt. Érdemes felkészülnünk, hogy ne érjen minket meglepetés, és bársonytalpúnk számára is örömteljes és biztonságos legyen az udvaron való tartózkodás.

  1. Legyenek a kertben macskabarát növényeink

Az első növény, amit mindenképp érdemes a kertünkben tartanunk, az a macskafű. Szerencsére könnyen növekszik és az ára is kedvező. A cicák nagyon szeretnek körülötte tartózkodni, aludni rajta és eszegetni belőle. A macskafű ásványi anyagokban, enzimekben és vitaminokban gazdag, megakadályozza a szőrlabdák kialakulását, így mindenképp előnyös a macskák emésztőrendszerére nézve is.

A macskamentáért szintén megőrülnek a cicák, ami elsősorban a benne található illóolajnak köszönhető. Előnye, hogy jól mutat a kertben, imádja majd a minitigris, és még a szúnyogokat is távol tartja.

  1. Szabaduljunk meg a mérgező növényektől

Egyes zöldségeket és virágokat sajnos el kell távolítanunk a kertünkből, ha azt szeretnénk, hogy cicánk biztonságban legyen odakint, és ne végződjön az állatorvosnál egy kis kalandozás az udvaron.

Amik mérgezőek a macskák számára: liliom, azálea, borostyán, krizantém, fagyöngy, nárcisz, rododendron, füge, krumpli, paradicsom, padlizsán, paprika, hagyma

  1. Ne használjunk vegyszereket

Mindenki szeretné távol tartani a virágaitól, a haszonnövényeitől és a gyümölcsfáitól a kártevőket, de ha időnként kiengedjük cicánkat a házból, akkor bizony kerülnünk kell a permetezést. Macskánk bármit megkóstolhat, vagy a földben kapirgálhat és hempereghet, így könnyedén be tudja vinni a szervezetébe a káros anyagokat.

  1. Készüljünk fel a kullancsokra

A kullancsok elleni védekezésre egész évben szükség van, de ahogy melegszik az idő, fokozott figyelmet kell szentelnünk a feladatra. Mielőtt kiválasztanánk valamilyen terméket a paraziták távol tartására, érdemes egyeztetni az állatorvossal, hogy melyik szerinte a legmegfelelőbb a mi kis kedvencünk számára. Fontos, hogy mindig pontosan kövessük a használati utasítást. Ne használjunk régi, lejárt szavatosságú terméket, mert annak valószínűleg már jelentősen csökkent a hatékonysága, így nem véd megfelelően.

Fontos tudnunk, hogy a kutyáknak gyártott készítményeket nem szabad cicánkon alkalmaznunk. Ezek a szerek olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek mérgezően hathatnak a bársonytalpúakra. Olyan súlyos reakciók is felléphetnek, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulnunk. Mindig olvassuk el, hogy az adott terméket mely állatokon használhatjuk teljes biztonsággal.

Ajánlott minden kint tartózkodás után alaposan átnézni minitigrisünk bundáját, és ha találunk benne vérszívót, akkor azt kullancskiszedő csipesszel minél hamarabb el kell távolítanunk. Ha bizonytalanok vagyunk, vigyük el kedvencünket az állatorvoshoz. Ez azért is jó ötlet lehet, mert egyes kullancsok sajnos komoly fertőzéseket terjeszthetnek. Miután megszabadultunk a parazitától, figyeljük cicánk viselkedését, a rossz hangulat és az étvágytalanság is fertőzésre utalhat.

  1. Biztosítsunk árnyékot és friss vizet

Bizony a macskák is képesek leégni, hőgutát kapni és a folyadékbevitel is rendkívül fontos a melegebb napokon. Ügyeljünk arra, hogy a nap minden szakában legyen olyan árnyékos hely udvarunkon, ahova cicánk visszahúzódhat a közvetlen napsugarak elől. Lehetőség szerint több helyen is legyen itató friss, hideg vízzel megtöltve, hogy bármikor könnyedén tudjon inni pár kortyot kedvencünk.