A kiskutya etetése a kezdetektől

2021. március 31.

A kiskutya etetése a kezdetektől

Négylábúnk helyes táplálására bizony már kölyökkortól nagy figyelmet kell fordítanunk. Amíg a kutyusok felnőnek, fajtától függően különböző növekedési szakaszokon mennek keresztül. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb fajták már 8 hónapos korukra, míg a nagyobbak csak 2 éves koruk körül érik el végleges méretüket. Az ennivaló minősége és mennyisége különösen fontos az egészséges fejlődés érdekében.

Bundás barátunknak körülbelül másfél éves koráig speciálisan kölyökkutyák számára készült eledelt javasolt adnunk. Magas minőségű termék esetén az összetevők teljesen megfelelnek a növekedésben lévő kutyusok igényeinek.

  • Mit eszik egy babakutya?

A harmadik hétig a kiskutyák kizárólag anyatejet fogyasztanak, és az tartalmaz minden létfontosságú tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot. Ezt követően kiegészítésként adhatunk a kicsiknek kutyatej-pótlót száraz eledellel keverve, a 8-10. hét környékétől pedig már önmagában is kerülhet junior eledel a tálba. Ha lelkiismeretes tenyésztőtől kerül hozzánk a kölyök, akkor úgy kapjuk meg háziállatunkat, hogy már teljesen leszokott az anyatejről, és azzal az eledellel kell tovább etetnünk, amit korábban is kapott.

  • Milyen gyakran kell etetni?

Kis barátunkat körülbelül hat hónapos koráig naponta 3-4 alkalommal szükséges megetetnünk. Ezután a felnőtté válásig elegendő lesz a napi 2-3 etetés is. A felnőtt négylábúak pedig már csak naponta 1-2-szer esznek. Persze a kutyusok igényei eltérőek lehetnek. Javasolt megfigyelnünk négylábúnkat, és annak megfelelően kialakítani a rutint. Nagytermetű, felnőtt ebek esetében például mindenképp ajánlott kétfelé osztani a mennyiséget, hogy elkerüljük a gyomortúlterhelést. Arra is ügyelnünk kell, hogy etetés után mindig hagyjunk pihenési időt kedvencünknek.

  • Mire kell különösen figyelni?

A kölyökkutyáknak energiára, ásványi anyagokra és fehérjékre van szükségük, de ezek túladagolása is ugyanolyan káros, mint a hiányuk. A túl sok energia például felgyorsítja a növekedési folyamatot, ezáltal rontja a csontok, szalagok, inak és ízületek fejlődését. Ráadásul túlzott súlygyarapodást is eredményezhet, amit további betegségek kialakulása követhet. Ha megfelelő minőségű eledelt választunk, akkor nem lesz szükségünk kiegészítő vitaminokra és más étrendkiegészítőkre sem. Ezt akkor is tartsuk szem előtt, amikor jutalomfalatot választunk.

  • Amivel etethetünk

Szárazeledel: egyszerű adagolni, nyáron sem romlik meg könnyen, kevésbé szagos, kevesebb hulladékkal jár, mint a konzerv.

Nedves eledel: segíti az extra folyadékbevitelt, könnyebb benne elrejteni az orvosságot.

Fontos, hogy miután hazavittük a picit, 1-2 hétig még semmiképp se változtassunk a már megszokott étrendjén, utána pedig fokozatosan tegyük azt, ha szükségesnek látjuk. Néhány nagyobb adag helyett pedig ajánlott többször kevesebb mennyiséget kínálnunk.