Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A kutyák testbeszéde

2021. december 23.

A kutyák testbeszéde

Mivel a kutyák szavakkal nem tudják kifejezni magukat, így saját nonverbális nyelvükön kommunikálnak egymással és velünk is. Testüknek hét fontos aspektusára ajánlott összpontosítanunk ahhoz, hogy megtanuljuk, milyen jelzéseik lehetnek felénk és hogyan kell őket értelmeznünk. Így viszonylag könnyedén megfejthetjük például azt is, hogyan érez éppen imádott négylábúnk. Már négy testrész megfigyelése is nagyon sokat segíthet.

Szemek

Amikor kutyusunk szemeit nézzük, figyeljünk a szemek fehér részeire, és állapítsuk meg az eb tekintetének fókuszát és intenzitását. Amikor egy kutya feszültnek érzi magát, szemei a szokásosnál kerekebbnek tűnhetnek, és azt láthatjuk, hogy több fehér rész jelenik meg.

A tág pupillák félelmet és izgalmat is jelezhetnek, a szemek üvegessé válhatnak, amiből arra következtethetünk, hogy az állat fenyegetve, stresszesnek vagy ijedtnek érzi magát. A nyugodt kutya gyakran hunyorog, így a szeme mandula alakú lesz, és egyáltalán nem látszik a fehér terület.

Száj

A relaxált állapotban lévő eb lehet például tátott szájjal és liheghet is közben, arcának és szájának megfeszítése nélkül. 

A félelmet érző vagy feszült kutya a legtöbbször zárva tartja a száját és a sarkainál visszahúzza az ajkait, valamint az is előfordulhat, hogy gyorsan zihál. Ha a lihegő háziállat hirtelen becsukja a száját, akkor valószínűleg történt valami a környezetében, és fokozottá vált benne a stressz. A nyáladzás megjelenése olyankor, amikor azt nem étel okozza, szintén jelezhet szélsőséges félelmet és stresszt.

Ha bundás barátunk összeráncolja a pofa felső részét ezzel megjelenítve elülső fogait, és esetleg még morog is közben, az egyértelmű figyelmeztetést jelent a közeledő számára. Ilyenkor megfigyelhető még a feszült homlok és a kemény szemek is.

Ám, a látható fogak nem mindig jelentenek agressziót. Egyes kutyusok hízelgő mosolyt is képesek villantani. Ezt azonban általában lehajtott fejjel, csóváló farokkal, lapított fülekkel, hunyorgó szemekkel és laza testtartással teszik.

Fülek

A kutyáknak sokféle fültípusuk van. És bár, az álló fülű kutyáknál könnyebben látjuk a fül helyzetét, a többieknél is elég lehet a fül tövét vizsgálni. Amikor pajtásunk ellazul, fülei kissé hátrafele vagy oldalra állhatnak. Ahogy viszont elkezd izgatottá válni, a fülei előremozdulnak és az érdeklődési terület felé mutatnak.

Farok

A kutya farkának megfigyelésekor két dologra kell fókuszálnunk: a farok helyzetére és mozgására. Egy nyugodt állat semleges helyzetben tartja a farkát, követve a gerincvonalát vagy akár alá is mehet vele. Majd, amikor izgatottá válik, akkor általában a gerinc szintje felé emelkedik a farka. 

A farok mozgása lehet laza mozdulat egyik oldalról a másikra vagy söprő, körkörös mozgás is. Izgalom esetén a farok csóválásának tempója jelentősen felgyorsul. Az a kutyus, amelyik fél, farkincáját a lábai közé, a hasa alá húzza vagy mereven csóvál.