Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A macskafürdetés legjobb módja

2019. június 02.

A macskafürdetés legjobb módja

A macskák rendszeresen tisztogatják a bundájukat, ezért csak indokolt esetben kell fürdetni őket. Ha a cica szőrzete büdös vagy valami olyan szennyeződés került rá, amit ő egyedül nem tud eltüntetni, akkor ajánlott felkészülnünk a mosdatásra. Mivel a legtöbb bársonytalpú utálja a vizet, ezért nagyon gyorsnak és hatékonynak kell lennünk.

Meglepő lehet, de a vadon élő nagymacskák, mint például a tigrisek és a jaguárok szeretik a vízben áztatni magukat. Ennek egyik oka, hogy meleg területeken élnek, és a víz segít lehűteni a testüket és kellemes érzést nyújt számukra. Ezzel szemben a házimacskák általában nem igénylik a csobbanást a nyári napokon sem, és a bundájuk sem taszítja a vizet, így viszonylag nehezen száradnak meg.

Ahhoz, hogy a lehető leggyorsabbak tudjunk lenni a fürdetés ideje alatt, nagyon fontos, hogy mindent előre készítsünk össze a kád vagy a mosdókagyló köré, hogy csak egy karnyújtásnyira legyenek tőlünk. Ugyanis a minitigris valószínűleg nem fogja türelmesen kivárni, amíg például kiszaladunk a törölközőért.

Amire szükségünk lehet:

  • Gumikesztyű: még a legszelídebb cicák is karmolhatnak, ha akaratuk ellenére víz éri őket.
  • Macskasampon: kifejezetten bársonytalpúak számára kifejlesztett termékek közül válogassunk. A más háziállatoknak vagy embereknek készült samponok bőrirritációt okozhatnak.
  • Egy langyos vízzel teli tál az öblítéshez: a zuhanyrózsát is használhatjuk, ha elér a cicáig és gyorsan be tudjuk állítani a megfelelő hőmérsékletet.
  • Egy nagy törölköző: az állat bundájáról alaposan le kell itatnunk a nedvességet, még akkor is, ha jó idő van kint.
  • Vattapamacsok: nagyon hasznos kiegészítők a fülek tisztításához.
  • Egy kisebb puha anyagdarab: az arc gyengéd ápolásához.

Ha kedvencünk elfér a mosdókagylóban, esetleg a mosogatóban, akkor célszerűbb ezek közül választanunk valamelyiket a fürdetéshez, mert kényelmetlen lehet a hosszabb ideig kádba hajolva történő fürdetés. Jó megoldás még, ha egy nagyobb lavórban, vagy babakádban fürdetjük meg kedvencünket.

Töltsük meg egy kis langyos vízzel például a mosdókagylót, óvatosan helyezzük bele a cicát, és nedvesítsük be a bundáját a vállaktól a farok végéig. Közben nyugodt hangon beszéljünk hozzá, esetleg terüljek el a figyelmét egy izgalmas játékszerrel, finomsággal.

AniOne cicajáték leopárd mintás 40 cm

SELECT GOLD Sens snack adult csirke Hair&Skin 75g

Ha ezzel megvagyunk, samponozzuk be az állat testét. Körülbelül úgy kell habzania, mint nálunk hajmosáskor, utána pedig jöhet is az alapos öblítés.

Mivel a legtöbb macska kifejezetten utálja, ha az arcára víz kerül, ezért a fejrészt csak törölgessük át az odakészített nedves anyagdarabbal. Figyeljünk, hogy ne kerüljön víz a fülekbe, vatta segítségével távolítsuk el az esetleges szennyeződést. Ha megvagyunk, a törölközővel próbáljuk a lehető legjobban megszárítani a minitigris bundáját. Ha háziállatunk hosszú szőrű, akkor akár hajszárítót is használhatunk, de csak, ha nem fél a cica a zajtól. Állítsuk a készüléket a legalacsonyabb fokozatra, és figyeljük meg a reakciót.

Amennyiben bársonytalpúnk igazi vízgyűlölő, és hiába készülünk fel, azaz próbálunk gyorsak és kíméletesek lenni, mégis kivitelezhetetlennek tűnik a folyamat, akkor érdemes lehet kisállat kozmetikushoz fordulnunk, akire nem csak a fürdetést bízhatjuk rá, hanem akár a bundanyírást és a karomvágást is.