Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A macskák szocializációja

2021. október 21.

A macskák szocializációja

A macskák rendkívül intelligens háziállatok. Játékos, kedves társakká válhatnak. Ha azon gondolkodunk, hogy örökbefogadnánk egy édes kismacskát, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy személyiségét részben az fogja meghatározni, hogy mennyire jól szocializálódott. Ha egy bújós, babusgatható minitigrist szeretnénk, akkor bizony időt kell szánnunk a szocializálására.

Az alapok

A szocializáció annak folyamata, ahogy összeszoktatjuk cicánkat otthonunkban az emberekkel és más háziállatokkal. Az a macska, amelyiket nem megfelelően szocializálták, félénk és agresszív lehet, valamint számos viselkedési probléma jelentkezhet nála. Például rendszeressé válhat a bútorok összekarmolása vagy az alomdoboz mellőzése.

Amennyiben kisgyermekek is élnek velünk, a szocializáció különösen fontos, mivel a gyerekek túlzó, szeretetteljes közeledésére harapás vagy karmolás is reakció lehet. Egy jól szocializált bársonytalpú viszont általában bizalmas és kedves a kicsikkel is.

Az időzítés

A cicák 2-7 hetes korukban a legfogékonyabbak az új élményekre, a szocializálást már ekkor el kell kezdeni. Persze általában nem ebben a korban kerülnek a végleges gazdihoz a szőrgombócok, hanem csak 7-8 hetes koruk után. De ne aggódjunk, egészen a 14. hétig van időnk belevágni. Sőt, az idősebb macskák esetében is van remény, csak több idő és türelem kell hozzá.

Mielőtt nekifognánk

Érdemes átgondolnunk, hogy milyen különböző élmények várnak majd nálunk a cicára. Zajos, forgalmas környéken élünk? Gyakran hallgatjuk hangosan a zenét? Elektromos szerszámokat használunk? Mennyit porszívózunk? Milyen sokáig dolgozunk? Ezek bármelyike zavaró tényező lehet a minitigris számára és befolyásolhatja a szocializáció ütemét.

Érdemes listát készítenünk arról, hogy kedvencünk várhatóan milyen helyzetekben fog interakcióba lépni velünk vagy családtagjainkkal. Például: karomvágás, bundaápolás, fogmosás, játszás, vendégek fogadása, fotózkodás, stb.

Macskák és emberek

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a siker kulcsa a türelem, és hagyjuk, hogy macskánk határozza meg a tempót. Néhány tipp:

– Igyekezzünk mindig halkan, nyugodtan beszélni háziállatunkkal, mozdulataink pedig legyenek lassúak!
– Guggoljunk vagy üljünk le cicánkhoz, próbáljunk az ő szintjén közeledni hozzá!
– Kezdetben olyan játékszert válasszunk, amely által még kellő távolság van pajtásunk és köztünk, ilyen például a botos cicajáték.
– Eleinte csak a fej- és a vállak környékét simogassuk, az alhasat kerüljük el!
– Csak akkor emeljük fel óvatosan a minitigrist a mellkasánál fogva, mikor már készen áll rá!
– A jutalomfalatok és a pozitív megerősítés elvének alkalmazása sokat segíthet.
– Ha a bársonytalpú feszült, tartsunk szünetet, körülbelül a napi 15 perces tréning az ideális!

Macskák és kutyák

Az első kutyával való találkozás során valószínűleg nagyon stresszes lesz cicánk, de a mi feladatunk, hogy oldjuk köztük ezt a feszültséget.  Néhány tipp:

– Az ismerkedés előtt érdemes mindkét felet megetetni, és elvinni egy nagy sétára vagy játékkal lefárasztani.
– Megpróbálhatjuk szőrös barátainkat a szomszédos szobákban tartani, ahol ajtó, esetleg babakapu választja el őket, hogy megszokják egymás illatát.
– A legjobb, ha eleinte az ebet pórázon tartjuk, és hagyjuk, hogy a minitigris tempójában haladjon a barátkozás.
– Ha bármelyik fél rosszul reagál, tartsunk szünetet, és térjünk vissza rá egy másik napon!