A nagy nasi kalauz, vagyis mivel jutalmazzuk négylábú barátunkat?

2020. november 12.

A nagy nasi kalauz, vagyis mivel jutalmazzuk négylábú barátunkat?

Többféleképpen is megjutalmazhatjuk kutyusunkat, ha jól végezte a dolgát. Egy szuper labdajáték vagy egy kis hancúrozás az udvaron igazán örömteli esemény lehet egy kiképzés után, amely alatt sokáig kellett bundás barátunknak egy helyben maradnia. De pár falat ízletes csemege kínálása talán a legkényelmesebb és leghatékonyabb módja annak, hogy kedvencünk viselkedését befolyásoljuk. Néhány tipp segíthet a megfelelő finomság kiválasztásában.

Gyorsan elfogyasztható snack-ek

Amikor valami új dologra tanítjuk kutyánkat, akkor fontos, hogy motivált és érdeklődő legyen. Ennek az egyik legjobb módja, ha jutalomfalatokat osztogatunk a tréning ideje alatt. Ahhoz, hogy rövid idő alatt többször is kaphasson a finomságból pajtásunk, olyan finomságokat kell választanunk, amelyek gyorsan megehetőek. Ha hamar elfogy a juti, akkor hamar rátérhetünk újra a feladatra, és így sokáig fenntarthatjuk háziállatunk figyelmét. Ha több ideig tart a rágcsálnivaló, akkor az az edzés idejét is meghosszabbítja, ami azt eredményezheti, hogy kevesebb gyakorlat fér bele, hiszen egy idő után már nem akar majd a feladatokra koncentrálni az eb.

Kisméretű csemegék

Az apró szemű nasi a kulcsa annak, hogy a gyakorlás folyamatos maradhasson. Még a nagytestű ebek számára is a borsóméretű jutalom az ideális. Kistestű négylábúaknál pedig akár még annál kisebb is lehet. Több olyan jutalomfalat is kapható, amely túl nagy ahhoz, hogy tréning során alkalmazzuk, érdemes figyelni erre. Lehet, hogy a lelkünk mélyén úgy érezzük, hogy becsapjuk vele kutyusunkat, de amíg olyan dologról van szó, amit nagyon szeret, addig nem fogja érdekelni, hogy mekkorát kap belőle, nagyobb örömöt jelent számára a gyakoriság. Ráadásul a kisebb falatok kevésbé szaporítják a bevitt kalóriamennyiséget. Ha sokat edzünk, az akár egy maréknyi finomsággal is járhat, ezért nem árt a mértékletesség. Lehetőleg ne nassolni valóval lakjon jól bundás barátunk.

Puha és szagos falatok

Ajánlott odafigyelni az ennivaló állagára is. A puha csemegék sokkal jobbak a tréningekhez, mert könnyebben és gyorsabban elfogyaszthatóak, mint a kemények. A kekszek például csak egyszeri jutalmazásra valók, mert morzsálódhatnak, és az is időigényes, amíg az eb felnyalogatja a padlóról a lehullott darabokat. A lágyabb falatok pedig általában illatosabbak is, ezért sokkal nagyobb érdeklődést válthatnak ki kedvencünkből.

Bármilyen méretű, formájú, vagy ízű jutalomfalatot is válasszunk, amire mindenképp figyeljünk oda, hogy a nassolni való is egészséges legyen. Olvassuk el az összetevőket a csomagoláson, és lehetőleg csak természetes hozzávalókat tartalmazzon, tartósítószer, színezékek és egyéb mesterséges adalékanyagok nélkül.

Jó ötlet lehet többfélét is vásárolnunk, mert előbb-utóbb akár rá is unhat kedvencünk a jutira, ha mindig ugyanazt kapja, így kevésbé lesz motivált a tréning során. Ha úgy látjuk, csökken a lelkesedés, segíthet egy újfajta finomság kínálása.