Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A sósvízi akvárium – szuper kihívás haladó akvaristáknak!

2021. szeptember 01.

A sósvízi akvárium – szuper kihívás haladó akvaristáknak!

A sósvízi akváriumok általában jóval látványosabbak, mint az édesvíziek, ám a fenntartásuk nem csak bonyolultabb, hanem költségesebb is lehet. Azonban, ha már van némi tapasztalatunk a haltartás terén, érdemes lehet belevágnunk. Sokak kedvence, a narancs bohóchal is tengerben él, de még sok más gyönyörű sósvízi hal kapható az akvarisztikákban, melyek belophatják magukat a szívünkbe.

Az évek során sok mítosz keletkezett arról, hogy mennyire nehéz a sósvízi akváriumok összeállítása és gondozása. Valójában azonban, ha szeretjük a kihívásokat, és odafigyelünk arra, hogy ne kövessünk el néhány tipikus hibát, akkor könnyedén sikeresek lehetünk benne. Haladjunk lépésről lépésre.

Milyen típusú legyen az akvárium?

Először azt kell eldöntenünk, hogy csak halakat szeretnénk-e vagy pikkelyeseket élő kőzetekkel együtt, esetleg csak korallokat? És gerinctelenek legyenek benne? Akárhogy is, ajánlott az alapoktól indulni, és idővel frissíteni az akvárium élővilágát. A kinézet kiválasztásában segíthetnek az interneten fellelhető fotók vagy ellátogathatunk egy közeli akvarisztikába is. 

Hova kerüljön?

Ha már tudjuk, hogy milyen és mekkora akváriumot szeretnénk, akkor a következő, hogy helyet találjunk neki otthonunkban. Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy sósvízi akvárium elmozdítása igen nehézkes tud lenni, ezért próbáljuk meg már elsőre megtalálni a végleges helyét. A rendelkezésre álló területtől függően választhatunk szekrényt vagy valamilyen egyéb állványt is az akvárium alá.

Vezessünk naplót

Az akvárium berendezésétől és a halak teszteléséről készítsünk jegyzeteket, ezek az idő elteltével sokat segíthetnek, és könnyebben rájöhetünk, hogy mikor, mivel rontottunk el valamit.

Milyen szűrő legyen?

Többféle szűrő közül válogathatunk, ám egy biológiai szűrővel nem lőhetünk mellé. A biológiai szűrő az óceánokban található baktériumokat használja arra, hogy a vízben keletkezett mérgező vegyületeket (ammónia, nitrit, nitrát) feldolgozza és semlegesítse.

Világítás

Hogy pontosan milyen világítást és hogyan ajánlott felszerelnünk az attól függ, hogy milyen élőlények kapnak helyet az akváriumunkban. Mindenképp ennek tudatában kérjünk a kiválasztásukhoz segítséget az eladótól.

Berendezés

A szubsztrátumnak, a köveknek, a koralloknak és az egyéb vízi növényeknek mind-mind kompatibilisnek kell lenniük egymással és persze halainkkal. Válasszuk ki a számunkra legtetszetősebbeket, majd egyeztessünk egy akvaristával az elképzelésünkről.

Halak és a víz értékei

Nem minden kopoltyús jön ki jól egymással, ezért a halak fajtáját, valamint mennyiségét is előre meg kell határoznunk, és annak megfelelően kell ügyelnünk majd a víz értékeire (pH, hőmérséklet, só). 

Dekoráció

Mielőtt különböző dekorációs elemeket helyeznénk az akváriumba, győződjünk meg arról, hogy a vízben állva biztosan nem oldódik ki belőle semmilyen méreganyag, és nincsenek olyan részei, melyek sérülést okozhatnának díszhalainkon.