Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A szőrtelen macskafajták gondozása

2020. november 26.

A szőrtelen macskafajták gondozása

A szőrtelen macskák már évtizedek óta népszerűek. Ez részben egyedi külsejüknek, részben pedig barátságos és társaságkedvelő, már-már kutyára hasonlító viselkedésüknek köszönhető. Mielőtt szőrtelen cicát vinnénk haza, gyűjtsünk be minél több hasznos információt a gondozásukhoz, ugyanis valószínűleg azért több a teendő velük, mint gondolnánk.

  • Bőrápolás és fültisztítás

Ahogy az emberek, úgy a macskák bőre is termel olajokat. A szőrtelen cicák viszont ezeket az olajokat nem tudják elvezetni a bőrükről, ahogy a szőrös minitigrisek. Emiatt pedig felhalmozódnak az olajok a bőrön, így hetente meg kell fürdetnünk bársonytalpúnkat meleg vízzel és hipoallergén (színezék- és parfümmentes) cicasamponnal. Fontos, hogy minden fürdetés után alaposan öblítsük le a sampont, mert a fennmaradt mennyiség irritációt okozhat.

Arra is ügyelnünk kell, hogy macskánk utána kellően megszáradjon, és ne fázzon túl sokáig. Egy puha, jó nedvszívó képességű törölköző megfelelő lehet erre a célra. Ha nem szánunk időt a rendszeres mosdatásra (de néha akkor is előfordulhat, ha igen), akkor pattanások és mitesszerek jelenhetnek meg háziállatunk testén. Ha ez megtörténik, akkor antibakteriális sampont ajánlott beszereznünk. Amennyiben ez nem oldaná meg a problémát, akkor pedig állatorvostól kell tanácsot kérnünk. A szőrtelenség miatt a fülek is piszkosabbá válnak, ezért a fültisztításra is jobban figyelnünk kell. A legjobb, ha kifejezetten háziállatok számára készült fültisztítót vásárolunk hozzá.

  • Karomvágás

Mint minden macskánál, a karomvágás megakadályozza, hogy a cica karma beakadjon például a szőnyegbe vagy a takaróba, és a fájdalmas benövéseket is megelőzhetjük általa. Szőrtelen szobatigriseknél pedig még gyakrabban ellenőriznünk kell a karmok állapotát, mert saját magukat is könnyen megkarmolhatják, a nyílt sebek pedig hamar elfertőződhetnek. Ajánlott már fiatal korban hozzászoktatni a cicákat a kellemetlenebb szituációkhoz (fültisztítás, karomvágás), ha viszont nem boldogulunk, akkor kérjük állatorvos vagy kisállat kozmetikus segítségét.

  • Tartsuk melegen a szőrtelen cicát

Ősszel és télen szükségünk lesz meleg (akár fűthető) fekhelyre és előfordulhat, hogy macskaruhára is. Ám az érzékeny, zsírosodásra hajlamos bőr miatt a ruhadarabokat rendszeresen cserélni és tisztítani kell. A szőrréteg pedig nem csak a hidegben szigetel. Tavasszal és nyáron arra kell figyelnünk, hogy ne melegedjen túl kedvencünk. Jó megoldás lehet a klíma, a ventilátor vagy akár egy erre a célra tervezett hűtőszőnyeg is.

Nagyszerű társ

Ha örömmel gondoskodunk szőrtelen bársonytalpúnkról, akkor remek háziállattá válhat. A szőrnélküli cicák különösen barátságosak és bújósak. Ennek oka lehet az is, hogy meleg helyet keresnek a szunyókáláshoz, de a cicagazdikat általában nem zavarja, ha kedvencüknek hátsó szándéka van a babusgatáskor.