Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A tökéletes kalitka kiválasztása

2020. január 08.

A tökéletes kalitka kiválasztása

A madártartás egyik alapvető eleme, hogy megfelelő helyet biztosítsunk tollas barátunk számára. Ma már nagyon sokféle kalitka kapható, ami megnehezítheti a választást, és elveszhetünk a különböző méretek, színek, és formák széles kínálata között. Ahhoz, hogy könnyebb legyen a dolgunk, és ne okozzon komolyabb kihívást a kalitkavásárlás, érdemes követnünk egy egyszerű útmutatót.

Elhelyezés

Először is meg kell határoznunk, hogy hol lesz a kalitka, mert az befolyásolhatja a termék méretét és formáját is. A madárlaknak távol kell lennie az ablaktól, nem érheti közvetlen napfény és huzat, viszont olyan helynek kell lennie, ahol gyakran tartózkodunk, hogy szociálisan is fejlődni tudjon csőrös pajtásunk.

Méret

A rendelkezésre álló hely mellett természetesen papagájunk méretét is szem előtt kell tartanunk. A pintyeknek és a kanáriknak egy kisebb kalitka is elegendő, a nagyobbak számára pedig érdemes beszereznünk a lehető legnagyobb kalitkát, ami elfér a kiválasztott területen, és belefér a költségvetéseinkbe is. Arra ügyelnünk kell, hogy, ha nem elég tágas a lakhely, akkor az negatívan befolyásolhatja madarunk viselkedését, előfordulhat például rikácsolás, csipkedés, pszichológiai rendellenességek, és felborzolhatja a tollait is pajtásunk. A megfelelő méretű kalitka elég nagy ahhoz, hogy kedvencünk kényelmesen járkálhasson benne, és szárnyait teljesen kinyújtsa, valamint csapkodhasson. Kalkuláljuk be, hogy az etető, az itató és a játékszerek is helyet igényelnek, tehát mindezek mellett kell elegendő területnek maradnia a papagáj szabad mozgásához.

Rácstávolság

A kalitka kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a rácsok közötti távolságot is. Kisebb madaraknál értelemszerűen kicsinek kell lennie a réseknek, nehogy megpróbáljon kibújni szárnyasunk és beszoruljon a rácsok közé. Sokan nem is gondolnák, de a papagájok igazi kis menekülőművészek tudnak lenni. A nagyobb madarak esetében olyan kalitkát ajánlott választani, ahol a rácsok nem függőlegesen, hanem vízszintesen helyezkednek el, hogy könnyebben mászhassanak rajtuk.

Alak és stílus

A kalitka formája szintén nem egy elhanyagolható tényező. Egyes állatorvosok szerint a kör alakú lakhelyek károsan hatnak a papagájok pszichológiai egészségére, ezért a szögletes formák az ideálisak. Emellett azt is el kell döntenünk, hogy felfüggeszthető vagy állványra helyezhető kalitkát szeretnénk.

Minőség és kivitelezés

Mielőtt megvásárolnánk a kiszemelt kalitkát, ellenőrizzük le a termék minőségét. Elég erős és szilárd? Nincsenek laza vagy éles részek? A legjobb kalitkák anyaga rozsdamentes acél, melynek előnye, hogy nem rozsdásodik, masszív és könnyen tisztítható. A papagájlak elsődleges célja tollas barátunk megóvása, tehát ügyeljünk arra, hogy a kalitka ne jelentsen veszélyt szárnyasunk egészségére és jólétére.

A jól kiválasztott kalitka sok-sok éven át használható, tehát hosszú távú befektetésben kell gondolkodnunk. Mivel papagájunk benne fogja tölteni az ideje jelentős részét, ezért mindenképp érdemes néhány színes játékszerrel és pihenő rúddal is felszerelnünk a lakosztályt. A kényelem és a biztonság mindig elsődleges szempont legyen.