Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az 5 leggyakoribb macskafajta

2019. május 06.

Az 5 leggyakoribb macskafajta

A cicákat általában két csoportra szoktuk osztani, a házimacskákra és a fajtatisztákra. A pontos származás csak az utóbbiaknál lekövethető. Egyes fajták már sok-sok éve léteznek, és közülük emelhető ki az 5 leggyakoribb macskafajta. Népszerűségüknek oka bizonyos esetekben lehet egy-egy filmes megjelenés, de akár az egyedülálló és felejthetetlen külső is.

  1. Sziámi

A sziámi fajta a 19. század óta létezik, eredetileg Thaiföldről származik, eleinte ’Siam’ néven volt ismert. Több más fajtát is kitenyésztettek a sziámi macskák segítségével, például a keleti rövidszőrűt, a szfinxet, és a himaláját.

A sziámi cicáknak jellegzetes sötét pontjaik vannak, amelyek a fejükön, a fülükön, a lábaikon és a farkukon találhatóak.  De olyan sziámi is előfordulhat, amelyen nem figyelhetők meg ezek a jelek. Két fajtájuk van, melyek a fej- és a testméret arányainak összehasonlításával különböztethetők meg.

A Disney Susi és Tekergő című rajzfilmjében is megjelent karakterük, amelyben többek között intelligenciájukról énekelnek.

  1. Perzsa

A perzsa macskák hosszú, dús bundájukról és mosolygós arcukról megismerhetők, Iránból származnak. Szinte bármilyen, a cicákra általában jellemző színben előfordulnak. A többi minitigrissel ellentétben az ő arcuk laposabb a megszokottnál.

Bundájuk rendszeres ápolásra szorul, különben hamar bemattul. Mint sok más fajtatiszta cicánál, náluk is jellemző a betegségek megjelenése, például a vese- és a szívproblémák.

Az évek során szerepeltek filmekben, helyet kaptak a művészetben, és sokak otthonában is, így egy rendkívül népszerű fajtáról beszélünk.

  1. Maine coon

A maine coon macskák nagytermetűek és vastag bundával rendelkeznek, ezt a fajtát valóban nehéz figyelmen kívül hagyni. A main coon minitigrisek Main államából származnak, szelíd óriásoknak is nevezik őket. Nagyon jó vadászok, extra lábujjuknak köszönhetően a hóban is ügyesen közlekednek. A klasszikus main coon fajta barna cirmos, de ma már szinte bármilyen színben megtalálható.

  1. Bengáli

A bengáli cicáknak igazi vadmacska megjelenésük van. Jellegzetes mintájuknak köszönhetően úgy néznek ki, mintha dzsungellakók lennének, pedig nagyon is egy háziasított fajtáról van szó. A bengáli macskák beszédesek, és sok testmozgást igényelnek.

Számos színben előfordulhatnak, a legjellemzőbb a rozettás-foltos bunda. Nevük a bengáli leopárdmacska megnevezésből származik, mivel ezt a vadmacska fajtát keresztezték egy házimacskával, és tulajdonképpen így született meg a hasonló mintával és névvel rendelkező bengáli cica.

  1. Szfinx

Ha olyan szobatigrist szeretnénk, amely nem hullajtja a szőrét, akkor a szfinx a nekünk való bársonytalpú. Szőrnélküli testüknek köszönhetően megjelenésük teljesen egyedinek mondható. További pozitív tulajdonságaik közé tartozik, hogy szociálisak, aktívak és jól kijönnek a kutyusokkal.