Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az akvárium takarítója: algaevő harcsa

2019. szeptember 13.

Az akvárium takarítója: algaevő harcsa

A harcsáknak több mint 150 faja létezik, közülük a haltartók körében a legnépszerűbb a közönséges algaevő harcsa. Első sorban nem a vonzó külsejének köszönhetően vált kedveltté, hanem, mert rendkívül nagy segítséget jelent az algák elleni küzdelemben. Épp ezért ajánlott beszereznünk 1-2 példányt, ha szeretnénk kíméletesen szebbé varázsolni halaink környezetét.

Az algaevő harcsák az édesvízi akváriumok egyik legismertebb tisztán tartói. A dél-amerikai édesvízi patakokból, folyókból származnak ahol akár 60 cm-esre is megnőhetnek, élettartamuk 10-15 év.

Jellemzően barnás színűek, de az árnyalataik függnek a helytől is, ahol élnek. Általában homokszínű foltokkal és mintákkal rendelkeznek. Hosszúkás testüket csontpáncéllemezek védik – a hason ilyen lemezek viszont nem találhatóak. Fogságban körülbelül 40 cm-esre tudnak megnőni, ekkor már érdemes őket külön tartani a többi haltól. Jól fejlett hát-, mell- és farok uszonnyal rendelkeznek. Fejük viszonylag nagy, szemeik kicsik, és a fejük tetején helyezkednek el. Viselkedésük nyugodt, a többi hallal általában jól kijönnek.

Érdemes tudnunk róluk, hogy éjszakai élőlények, vagyis nappal nem számíthatunk túl nagy aktivitásra tőlük. Világosban félénknek tűnhetnek, és nagy eséllyel csak a növények között vagy a barlangok valamelyikében elrejtőzve találhatjuk meg őket. Este már az akvárium alján, lassan úszkálva is megcsodálhatjuk halainkat, sőt a sziklákra vagy az üvegfalra tapadva is. Az átlátszó üvegen kifejezetten mókás látványt nyújtanak, ilyenkor a gyerekek is szívesen figyelemmel kísérik őket. A harcsák nagyon szép munkát tudnak végezni, ha az algák eltávolításáról van szó.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy bár megeszik az algákat, táplálékuk nem csak moszatokból áll. Bár algaevőnek nevezik őket, valójában mindenevőek, vagyis változatosabb étrendet igényelnek.  Szívesen fogyasztanak az algák mellett zöldségeket (salátát, cukkinit, spenótot, borsót és uborkát), alkalmanként húst és élő eleséget (szúnyoglárvát, gilisztát, rákféléket, stb.), továbbá magas minőségű pelletált haleledel vásárlása is javasolt. Az etetésre a legjobb időpont az esti órákban van, például közvetlenül az előtt, hogy lekapcsolódnának a lámpák.

A kereskedésekben kapható harcsák általában csak 5 cm körüli nagyságúak, de mivel nagyon gyorsan növekednek, ezért kezdetben legalább 300, később pedig 500-600 literes akváriumra lesz szükségünk. Nagyon fontos, hogy sok rejtekhely – növények, sziklabarlangok, lefordított virágcserepek – legyenek az akváriumban, hogy napközben is komfortosan érezzék magukat kopoltyúsaink. Olyan vízinövényeket érdemes választanunk, amelyek növekedése intenzív, és nem reagálnak rosszul arra, ha leveleiket megrágcsálják.

Jó hír, hogy az algaevő harcsák rendkívül szívósak, ezért a víz paramétereire miattuk nem igazán kell külön odafigyelnünk. Ideális esetben a víz hőmérséklete 22 °C és 30 °C fok között alakul, a pH érték pedig 6,5-7,5 közötti. A legfontosabb számukra az erős vízáramlás és a megfelelő szűrés, ezért jó minőségű akváriumszűrőket kell választanunk. A tiszta víz azért az ő esetükben is elengedhetetlen.