Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Az aranyhörcsög mint háziállat

2015. március 26.

Az aranyhörcsög mint háziállat

Az aranyhörcsögök a legnépszerűbb rágcsálók közé tartoznak, amelyekkel sok ember osztja meg otthonát. Ezek az apró emlősök könnyen tarthatók, robosztusak, ám semmiképp sem játékszerek.

Amikor a múlt század közepén Szíriából és Törökországból behozták az első aranyhörcsögöket, hatalmas lelkesedés fogadta az apró, gombszemű állatkákat. A kisméretű rágcsálók tartása egyszerű, ezért rajongóik száma is gyorsan nőtt. Mostanra az aranyhörcsög a leggyakrabban tartott kisemlősök és a legismertebb rágcsálók közé tartozik.

Tény, hogy mindenki, aki elfogadja és megérti a hörcsög fajspecifikus viselkedésformáit, sok-sok örömteli pillanatot tölthet a kisállatok társaságában. Ezek a kisemlősök viszonylag könnyen kézhez szoktathatók, barátságosak, ám nem játékszerek, tartásuk csak akkora gyerekeknek javasolt, akik már megértik, hogy finoman szabad csak bánni kis barátjukkal. Akármilyen szelíd is az állat, ha megijed, akkor haraphat. Bár az aranyhörcsögök többnyire alkonyatkor aktívak, éjszaka is gyakran ébren vannak, ezért jobb, ha ketrecüket, terráriumukat nem tartjuk a hálószobában.

Az aranyhörcsögnek egyebek mellett mindenképp megvan az az előnye, hogy a többi kisemlőssel ellentétben, őket nem szükséges párosan tartani ahhoz, hogy boldogok legyenek. A hörcsögfélék magányos állatok, párban csak akkor tarthatók, ha egészen fiatal korban összeszoknak, de az ivarérettség elérése után még ilyenkor is előfordul, hogy agresszívan viselkednek egymással. Az utódok érkezése után is a kicsiket legkésőbb ivarérettségük eléréséig el kell különítenünk, hogy elkerüljük a hatalmi harcokat.

Tenyésztés és gondozás

Az aranyhörcsög számára a legideálisabb lakhelyméret: minél nagyobb, annál jobb. A hörcsög ketrece legalább 100 cm széles, 50 cm mély és 50 cm magas legyen, de ha lehetséges, tartsuk ennél nagyobb területen kedvencünket. A természetben a hörcsögök hosszú kilométereket szaladnak esténként, és gyakran ásnak alagútrendszereket, amelyek akár 8 méter hosszúak is lehetnek. Az apró állatok mozgásigénye tehát meglehetősen nagy, és ezt valamilyen módon ki is kell elégítenünk. Mozgás hiányában az állatok könnyen elhízhatnak.

A hörcsögketrec

Ahhoz, hogy az aranyhörcsögök otthon érezzék magukat, a ketrecbe be kell tennünk egy zárt alvóhelyet, egy etetőtálat, egy itatót, egy fából készült mászókát és egy sérülésbiztos mókuskereket. Ügyeljünk arra, hogy ha a ketrec alja mély, akkor az állat alagutat is áshat, ami biztosan boldoggá teszi majd. Az alagút stabilitásához az alomként használt forgácsot keverjük össze friss szénával.

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-kasvirag/

Tegyünk az alomanyagon kívül fészeképítésre alkalmas anyagot is a hörcsög lakóhelyére.

http://www.fressnapf.hu/multifit_kisemlos_feszekanyag_50g/

Ezenkívül a csincsillák számára kapható homokfürdő is minden hörcsögketrec elengedhetetlen kelléke, mert az apró szemcsék segítenek tisztán tartani a kisemlős bundáját.

http://www.fressnapf.hu/multifit_homok_csincsillanak_5_kg/

Kisállatvécét is tehetünk a ketrecbe, és ha kedvencünk elfogadja, és szívesen használja, akkor az ürülék napi eltávolítása is könnyebb lesz, ugyanis az állatok kiválasztják lakóhelyük egy sarkát és oda ürítenek.

http://www.fressnapf.hu/kisallat_wc_sarok_kek_s/

FONTOS: a hörcsögöknek szükségük van friss ivóvízre, amelyet legjobb, ha önitatóban kínálunk.

http://www.fressnapf.hu/kisallat_itato_buborekos_250_ml/

Nagyon fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy az állat tudja használni az önitatót. Gyakori tévhit, hogy a hörcsögöknek nincs szükségük friss vízre, természetesen folyamatosan rendelkezésére kell bocsátanunk a friss folyadékot.

Preferált eledelek

Az aranyhörcsögöt naponta legalább egyszer, az esti órákban kell etetni. Az aranyhörcsögök a mindenevő, magevő rágcsálókhoz tartoznak. Adjunk kedvencünknek hörcsögeledelt (magkeveréket), friss táplálékkal kiegészítve.

http://www.fressnapf.hu/multifit_horcsog_eledel_800g/

Aki azt hiszi, hogy az apró állatkák csak növényi alapú eledeleket fogyasztanak, bizony téved, ugyanis éppúgy szükségük van állati eredetű fehérjeforrásokra is, például férgekre, rovarokra (hetente 2-3 alkalommal). Bánjunk óvatosan az olajos magvakkal, ezeket csak hetente 1-2 alkalommal kínáljuk, ellenkező esetben állatkánk könnyen elhízhat. Az állatokat jó időnként friss szénával is megkínálni, a szépiacsont pedig amellett, hogy kiváló ásványianyag- forrás, még fogkoptatóként is hasznos.  Az aranyhörcsög különlegessége nagyméretű pofazacskója, amelyet arra használ, hogy az élelmiszert rejtekhelyére vigye. Ezt a helyet rendszeresen ellenőrizzük és távolítsuk el a romlott, fonnyadt táplálékokat, nehogy az állat megbetegedjen.

Szabad szaladgálás

A hörcsögök szeretnek mozogni és rendkívül kíváncsiak. Ennek eredményeként a ketrecen kívül is minden nap lehetőséget kell adnunk neki az aktivitásra. Ez az állatka nagyon apró, és rendkívül fürge, ezért sose hagyjuk, hogy felügyelet nélkül szaladgáljon a szobában, mert könnyen elveszhet, beszorulhat valahová. Legjobb, ha kialakítunk egy ideális játszóteret kedvencünk számára, akár egy labirintussal, akár egy többszintes ketreccel.

Profil: Aranyhörcsög

Származás: Szíria

Méret: Fejétől a farkáig kb. 15 cm

Súly: 130-180 gramm

Megjelenés: Rövid, zömök farok, különböző színváltozatokban

Jellemzői: magányos, alkonyatkor és éjszaka aktív

Étrend: hörcsögeledel, friss élelmiszerek, állati fehérje

Várható élettartam: 2-2,5 év